BKS19: Personal Trainer is de speeltuin van de Nederlandse indiescene

Canshaker Pi & co. apenkooien in een bomvolle Casbah

Om er als Nederlandse indieband toe te doen anno 2019 moet je niet alleen onder eigen naam succes boeken, maar er eigenlijk ook één (of liefst meer!) verdienstelijke zijprojecten op nahouden. Canshaker Pi kan het als geen ander, kijk maar: Personal Trainer is een zijproject van Canshaker-frontman Willem Smit. Hij omringt zich met een wisselende bezetting waarin onder meer leden van Steve French aan bod komen. En da’s dan weer een zijproject van een paar andere Canshaker Pi-leden. Enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts.

Kortom: succes verzekerd. Al voor het achttal goed en wel begonnen is, verandert de Casbah in een kleine doch kolkende moshpit vol crowdsurfers. En dat terwijl Personal Trainer, dat britpopsensatie Sports Team al tot zijn fans mag rekenen, helemaal niet zulke boze muziek maakt. Sterker nog, het is een hartstikke blijmoedig huishouden van Jan Steen dat zich in het holst van de nacht aan Best Kept Secret voorstelt, een band van vrienden die een beetje doet denken aan een soort super vrolijke versie van The Fall.

Ieder lid stuitert over het podium, langs elkaar heen of gewoon tegen elkaar aan. Stuk voor stuk blaffen ze wat teksten in een paar gedeelde microfoons en allemaal hebben ze het even goed naar hun zin. In bijna ieder snedig indieliedje van tweeëneenhalve minuut zit wel een verrassende wending. Van een keytar tot een scheidsrechtersfluit en van een koebel (die is aan een comeback bezig, mark our words) tot een megafoon met alarmfunctie: allerlei toeters en bellen komen vrij letterlijk voorbij.

HET MOMENT 
Het allergekste? Dat het allemaal niet op een enorme teringzooi uitloopt, maar juist best wel strak klinkt. Het is de verdienste van Willem Smit, die zich opwerpt als de lijm tussen de losse delen en die we inmiddels best een van de sterkste Nederlandse indiezangers van de afgelopen tien jaar durven te noemen. Als een ware kapitein hijst hij zich in een van de bomen die door (ja, door) de Casbah groeien, terwijl twee van zijn bandgenoten zich nog maar eens met instrument en al in de mensenzee voor zich storten. Als die zijprojecten het moederschip maar niet naar de kroon steken...

Voor meer Best Kept Secret 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12