ADE19: DGTL Live serveert mixed grill

SOPHIE, Modeselektor en Richie Hawtin toch een beetje een allegaartje

SOPHIE, Modeselektor en Richie Hawtin. Drie namen die als mix op papier toch op z’n zachtst gezegd nogal vreemd kunnen smaken. Immers ligt het plastic roze pop-continuüm van het PC Music-kopstuk mijlenver af van de excessieve techno-bangers van Modeselektor. En de hyper serieuze techno van Hawtin, ja, dat is wéér een vak apart.

SOPHIE besluit in ieder geval dat gat te overbruggen door in de richting van de overige twee te bewegen, en dus staat haar live set-up om kwart voor acht al keihard te zagen. Met haar in elkaar geknutselde knip-en-plakset van dance elementen – stompende technokicks, housetracks die ze live opkalefatert, én flarden van haar eigen, experimentele pop – voelt SOPHIE toch wel een beetje als het genetisch gemodificeerde bieflapje op het menu waar weinig mensen zich aan willen wagen. Als ze aftreedt, zie je ze ook een beetje moeilijk om zich heen kijken. Fair enough, want echt goed is het ook niet.

Veel beter in het techno-dieet past de set van Modeselektor. Hun laatste album Who Else? – zo’n beetje het tegenantwoord op wat ze de afgelopen jaren met Moderat hebben gedaan – balanceert op het randje van excessieve techno en kitsch. Soms resulteert dat in verschrikkelijk lompe clubhits (die samenwerking met Tommy Cash!), maar verder staat hun set als een huis, met ruim baan voor het echte beukwerk en ook emotionelere momenten van het Monkeytown album, waarop veel verschillende invloeden. Op de mitrailleurbeat van ‘Prügelknabe’ zie je een gast uitzinnig in het wild schieten alsof hij Rambo is – ja, dat is écht het Modeselektorgevoel. Zeker niet altijd even smaakvol, wel met gevoel voor humor en sensatie.

Wat dat betreft wel écht een wereld van verschil met de serieuze kwaliteitstechno van sterrenchef Richie Hawtin, die vanavond zijn reputatie waar maakt. Vanavond kun je hem op de vingers kijken in z’n interactieve show 'CLOSE', alhoewel dat toch vooral visuele opsmuk is voor zijn verder imposante live set-up. Hij flanst z’n techno megasubtiel in elkaar: een kick doemt op of valt weg, de snares laat hij roffelen, een sissende hi-hat klappert naar een climax. De samenstelling van deze DGTL Live avond is dan wel een beetje een gek allegaartje, maar met Hawtin hebben ze in ieder geval het beste voor het laatst bewaard.

DGTL Live met Richie Hawtin en Modeselektor woensdag 16 oktober, 19.30 - 23.45 op de NDSM-Werf
Gezien: Richie Hawtin, Modeselektor en SOPHIE
Het hoogtepunt: de imposante CLOSE-show van technokolos Richie Hawtin

Meer ADE19 in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12