TU Delft: Testen voor evenementen maakt nauwelijks verschil

OMT-lid Marc Bonten spreekt twijfel uit over beperking

De inzet van 1G bij samenkomsten van meer dan 500 mensen heeft niet of nauwelijks effect op besmettingen, en al helemaal niet op ziekenhuisopnames. Dat concludeert de TU Delft op basis van nieuwe cijfers. Het onderzoeksrapport is nog niet openbaar, maar de Volkskrant heeft de cijfers al in kunnen zien. De kans dat met de inzet van 1G ook maar één ziekenhuisopname wordt voorkomen bij een volle AFAS Live is slechts een paar procent. Bij een vol Paradiso kan 1G misschien tien besmettingen voorkomen, maar de kans dat iemand van die bezoekers in het ziekenhuis zou belanden is vrijwel nihil. Zeker als bij het betreffende evenement weinig kwetsbare groepen aanwezig zijn.

Vanaf morgen is het weer mogelijk zalen te vullen met duizenden bezoekers, die dan ook weer mogen rondlopen en dansen. Onder de 500 bezoekers mag dat helemaal zonder beperkingen, voor grotere groepen mensen geldt de 1G verplichting. Oftewel: iedereen testen, ook gevaccineerden. De muzieksector vroeg zich eerder al af waarom die beperkende maatregel ingevoerd wordt terwijl overal in het land alle maatregelen losgelaten wordt. Uit het Fieldlab onderzoek van vorig jaar bleek onder meer dat doorgaans goed geventileerde grote zalen als AFAS Live of Ziggo Dome niet per se gevaarlijker zijn dan een feestcafé op de hoek of een dinertje thuis. Bovendien blijkt Testen Voor Toegang niet helemaal waterdicht, en daar staat ook nog eens tegenover dat de meeste mensen (zeker jonge, gevaccineerde mensen) niet echt ziek worden van de omikronvariant.

Toch houdt minister Ernst Kuipers van VWS vol dat 1G bij grote massa's een dempende werking kan hebben. Dit nieuwe onderzoek van de TU Delft legt een bom onder die argumentatie. Dat vindt ook OMT-lid Marc Bonten, die eerder voorstander was van 1G. In de Volkskrant zegt hij: 'Het is aan het kabinet om het beleid vorm te geven. Maar ik zie hierin niet veel wetenschappelijke onderbouwing voor het nut van het 1G-systeem.' Het kabinet heeft 15 maart als weegmoment ingepland. Dan zal ook het 1G-beleid tegen het licht gehouden worden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12