ESNS19: Dutch Roots blinkt uit in degelijkheid

Maar Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen zijn te gek

Man man man. Wat is Dutch Roots toch een gezapige bedoening. Waar we deze masterclass in Dutch degelijkheid aan te danken hebben? Nou, dat zal ik je vertellen: in april verschijnt een gezamenlijke plaat van die jongens in het midden, The Dawn Brothers uit Rotterdam, de jongens van Neerlands frisse bluesrocktrots DeWolff en songwriter Tim Knol, die onlangs zijn tiende jaar in het vak vierde. Ook Douwe Bob, Blackbird, Judy Blank en Tangarine schuiven aan.

Deze nederroots-allstars krijgen dezelfde Noorderslag-spot als eerder revueshows Parels van de Jordaan (Willeke Alberti) en Surinaams Goud (Trafassi), en dat is wel wat veel eer. Zeker, het zijn begenadigd muzikanten die het americana-, bluesrock- en folk-idioom echt hebben geprobeerd te toe-eigenen: de lapsteel jengelt alsof er geen morgen meer is, de orgels janken en de samenzang is zo zoetgevooisd dat het glazuur van je tanden springt. Maar als die bassist z’n zwoelste blik opzet vanonder zijn vilten hoed, voelt die nog nepper dan de cowboys van Westworld. Pablo van DeWolff ziet er nog altijd een beetje uit alsof hij een koprol heeft gemaakt door de sixties-verkleedkist van zijn ouders. En de strijkers en blazers? Op de beste momenten doen die denken aan Mink DeVille, maar ze voegen minder toe dan je zou wensen.

Goeie rootsmuziek knettert een beetje. Daar was dus geen sprake van?
Nou, mwoah. De stuwende climaxen en alsmaar voortjakkerende jams die DeWolff steevast in urenlange shows stopt, die missen hier. Eventjes ontwaken de in slaap gevallen vlinders in de buik, bij het romantische duet van Blackbird en Douwe Bob. Maar verder?

En ‘de beste band van Nederland’ dan?
Oh ja! Zo kondigt Tim Knol de Blue grass Boogiemen aan, en inderdaad, verdomme wat zijn dat leuke gasten. Best oud ook al, een beetje doorleefd, en het liefst zouden ze met z’n vijven rond zo’n enkele oldschool grootmembraan microfoon gaan staan schreeuwen. Dat ene liedje dat zij samen doen is vreugdevoller dan de rest van deze slaapverwekkende nederroots-revue opgeteld. Gelukkig brengt Knol binnenkort ook met hén een plaat uit.

ESNS

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12