ESNS16: Surinaams Goud brengt de fissa naar Groningen

Surinaamse sterren verwarmen de Oosterpoort

Cécile van Wijnsberge ,

Groningen wordt vandaag getrakteerd op een feestelijke vogelvlucht door de Surinaamse muziek, met oude en nieuwe helden.

Sranan Gowtu (Surinaams Goud), is een omvangrijk project met reissues van Surinaamse klassiekers, een compilatiealbum, een boek en liveshows, opgezet door platenlabel TopNotch. Vanavond zien we een aantal bekende gezichten uit het project op het podium van de Oosterpoort. Oude en jonge acts zijn bijeengebracht, en dat wordt vandaag weerspiegeld in het publiek. Vooraan staan enkele tieners keihard te juichen elke keer als Ronnie Flex, Keizer of Kenny B verschijnen, verderop staat het wat oudere Noorderslagpubliek met de heupen te wiegen. De grote verbindende factor is het ongebreidelde enthousiasme en rasentertainment van Edgar 'Trafassi Burgos, die zonder meer de show steelt.

Een lekker gemengd publiek dus?
Ja, en nee. Als Trafassi vraagt of er nog mensen uit Suriname in de volle Grote Zaal zijn, gaan er niet meer dan een dozijn handen in de lucht. Toch opvallend.

Weten die Hollanders dan wel wie er allemaal op het podium staan?
Voor de oningewijde bezoeker staat presentator Jörgen Raymann paraat, die de show omlijst met introducties en een stukje context. Zo werkt Sranan Gowtu ook prima als inleiding tot Surinaamse muziek.

Willen die bevroren noorderlingen een beetje loskomen?
Er is wel sprake van een kleine kloof tussen het podium en de zaal, een temperatuurverschil van zo'n vijf graden Celsius. Maar als Trafassi 'Wasmasjien' inzet, smelt ook de stugste Groninger.