3voor12 Utrecht

7,5 miljoen euro extra financiële hulp voor Utrechtse culturele instellingen en makers

Gemeente Utrecht zet in op herstel en innovatie voor Utrechtse cultuursector

De gemeente Utrecht krijgt 7,5 miljoen euro extra financiële hulp van het Rijk om Utrechtse culturele instellingen en makers te helpen die door de coronacrisis zijn geraakt. Dit tweede steunpakket werd afgelopen november al aangekondigd door de minister van OCW en moet ervoor zorgen dat in Utrecht voldoende cultuuraanbod is als de coronamaatregelen dat weer toelaten. Het geld moet in de eerste helft van 2021 worden besteed.

Het totale pakket bestaat uit verschillende onderdelen en is beschikbaar voor een bredere groep instellingen en makers dan het steunpakket van 2020. “Dit pakket draagt bij aan het herstel van de Utrechtse culturele en creatieve sector zodra de deuren weer open kunnen”, zegt wethouder cultuur Anke Klein er over. “Het is een moeilijke tijd voor alle partijen in de kunst- en cultuursector, die zich ondanks de omstandigheden veerkrachtig hebben getoond. We beseffen dat met deze steun niet alle zorgen weg zijn, maar de steun biedt organisaties en makers de ruimte nieuwe tentoonstellingen en voorstellingen te maken en te programmeren. Utrecht na de coronacrisis moet een stad blijven waar mensen alle vormen van cultuur kunnen beleven.”

Impuls voor makers
Het geld gaat onder meer naar jonge, net afgestudeerde cultuurmakers die met een financieel steuntje in de rug toch aan de slag kunnen in de culturele sector. Daarnaast zet Utrecht in op samenwerking tussen opleidingen en podia en festivals in de stad en regio. Ook makers die al langer in de sector meedraaien maar tot nu toe beperkt werden ondersteund, kunnen extra steun ontvangen.

Unieke plekken
Ook wil de gemeente met de financiële hulp cultuur op unieke plekken in de stad mogelijk maken, zoals in de binnenstad of andere gebieden waar panden leegstaan. Als voorbeelden zijn kunstgalerieën, broedplaatsen, wijkcultuurhuizen, boekhandels en nachtclubs met een culturele programmering genoemd. Deze locaties komen in aanmerking voor budget voor de organisatie van culturele activiteiten.

Zowel gesubsidieerde als niet-gesubsidieerde organisaties
Er is geld beschikbaar voor zowel gesubsidieerde als niet-gesubsidieerde organisaties. Theaters, (pop-)podia, musea en amateurverenigingen die al een subsidierelatie met de gemeente hebben kunnen met de beschikbare steun hun tekorten uit 2020 en 2021 compenseren. Nieuw is dat evenementen met een winstoogmerk die een cultureel aanbod hebben een tegemoetkoming kunnen krijgen in de extra kosten voor het coronaproof maken van het evenement.

Bijdrage Cultuur Innovatiefonds Utrecht
De bijdrage aan het Cultuur Innovatiefonds Utrecht wordt gecontinueerd. Daarmee worden culturele organisaties en samenwerkingsinitiatieven financieel geholpen bij het onderzoeken, ontwerpen en uitvoeren van een idee/concept dat het verschil zou kunnen maken. Het fonds hoopt zo de toekomstbestendigheid van de culturele sector te helpen vergroten.

In april worden de eerste subsidieregelingen beschikbaar gesteld. Op de website van de gemeente Utrecht staat meer over het pakket.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12