Voorjaars-fijnproevers-festival Lentekabinet heeft dit weekend heel wat spannende dj’s en avontuurlijke live-acts op het programma staan, naast vaste waarden die eens iets anders mogen doen. Dit zijn onze tips uit het programma. Wat dacht je van een opwarmsetje van Job Jobse, vroeg op de dag?

Job Jobse

Zaterdag 13.00-16.00 @ Poppy

Alle podia van Lentekabinet gaan op de schop. Geen Eerste t/m Vierde Kamer, maar stages met een wat meer eigen identiteit. Wij zijn vooral heel benieuwd naar de ‘Poppy’, het nieuwe tweede podium dat dit jaar door Job Jobse wordt gecureerd (zoals hij ook jarenlang zijn eigen stages cureerde op Draaimolen). Extra leuk: we zagen Job afgelopen jaren vooral heel veel peaktime sets geven (lees: veel trance, hardhouse, extatische tunes!) en dat gaat hij zondag ook doen als afsluiter, maar we zijn veel benieuwder naar zijn andere set, als opener op zaterdag. Dan mag hij warmdraaien, de sfeer zetten, op lager tempo en met meer ruimte voor spannende liedjes en emo-muziek.

Spray live

Zaterdag 16.00-17.00 @ Poppy

‘Man of the moment’, zo kwam de Ierse Spray uit de bus tijdens een rondgang langs Nederlandse programmeurs en boekers. Want ja, de producties van deze progressive house-man (die ook bekend staat als Spriitz) staan bij iedereen op de USB, van The Blessed Madonna tot Chris Stussy en natuurlijk Job Jobse. Dus natúúrlijk nodigde die hem uit bij zijn eigen nieuwe Poppy-stage op Lentekabinet, waar de Ier zal debuteren met zijn live-set. Kom een beetje vroeg, want het duurt maar een uurtje vanaf vier.

Willem Feltzer

Zaterdag 16.00-17.15 @ Sundew

Joeri Woudstra a.k.a. Torus tipte deze Hagenees al in onze lijst Veelbelovende dj’s voor dit voorjaar. Heel begrijpelijk, want de benadering van Feltzer heeft wel wat weg van Torus (of bijvoorbeeld Evian Christ). Zijn sets zijn kunstzinnige collages vol hyperpop, ambient en trance, en dan hoor je plotsklaps herkenbare hooks (‘Hardcore Vibes’) over spacey breakbeats. Daarom viel hij ook al op bij YEAR0001 (het label van o.a. Yung Lean en Bladee).

Mell G

Zaterdag 21.00-22.45 @ The Swamp

Wedden dat het één groot gekkenhuis wordt bij DJ Mell G? De Duitse staat bekend om sets waar de energie van afspat, zigzaggend tussen ghettotech, electro, jungle, footwork, breaks. Manische muziek dus, die met het nummer een zetje geven om harder te gaan springen. Het zijn de platen die ze zelf ook uitbrengt op haar coole Juicy Gang Records, en op de piek van de avond kan dat zomaar een hoogtepuntje worden.

Surusinghe

Zaterdag 21.30-00.00 @ Sundew

Waar gaan we afsluiten zaterdag? Welke spannende dj gaat een krankzinnige closer neerzetten? Wij zetten ons geld in op Surusinghe, een Australische die het afgelopen jaar opviel met een rits aan superenergieke, bassy releases vol klaterende percussie die iedere dansvloer lieten exploderen, of ze nou werden gedraaid door Ben UFO of Pariah en Blawan. Haar dj-sets zijn al net zo’n opeenstapeling van bangers, en dit is zo’n beetje haar eerste Nederlandse festivalshow. Psyched!

Sedef Adasï x Bashkka

Zondag 17.30-20.00 @ Poppy

Cool hoor, deze b2b van de twee kersverse Club Raum-residents en Jobse-favorieten. Sedef Adasï is de Panorama Bar-resident die via Job Jobse haar big break had in Nederland, en nu een graag geziene gast in Nederland is met haar euforische sets vol house, trance en rave, Bashkka heeft dan weer een verleden in de ballroom-scene van New York en viel op Draaimolen al op met messcherpe house, techno en breaks.

C. Frim

Zondag 18.15-19.45 @ Sundew

Een van de grote Dekmantel-ontdekkingen van vorig jaar, een Australische die de tent opwarmde met low tempo amapiano, en daarna begon te vlammen met nasty Braziliaanse tunes, bubbling uit Ivoorkust, een flard jersey club meets ‘Show Me Love’ en een Cardi B-edit. Het overkoepelende thema: billenschudden! 

Deena Abdelwahed x DJ Plead

Zondag 20.00-22.00 @ The Swamp

Zij verwerkt haar Tunesische roots in experimentele clubmuziek, hij leent keiharde percussie van Libanese bruiloftsmuziek en Midden-Oosterse tunes. Kortom: je kunt veel trommels en Arabische melodieën verwachten, naast een onvoorstelbare hoeveelheid curveballs.

Simo Cell

Zondag 22.00-23.45 @ The Swamp

Maar de koning van de curveball is waarschijnlijk de Franse Simo Cell, het type dansvloeravonturier waarvoor Lentekabinet gemaakt is. Hij zit een beetje in de UK bass hoek van labels als Livity Sound en Timedance, maar met meer ruimte voor speelse tunes tussendoor, van baile funk tot drill. 

Arakaza

Zondag 22.45-23.45 @ Sundew

Wat krijgt de Amsterdamse Arakaza (geboren in Burundi) een prachtige doorbraakspot toebedeeld van Lentekabinet: je wéét gewoon dat het gekkenhuis wordt bij de afsluiter van het vierde podium. Arakaza heeft zijn eigen nacht in Garage Noord, mocht al eens een gastmix aanleveren bij de Congolese experimentele producer Nkisi. Zijn Oost-Afrikaanse roots klinken door in zijn harde, soms industriële clubmuziek.