Awakenings en Spaarnwoude horen al twintig jaar bij elkaar. Maar nu het grote technofestival zijn vlaggenschip verplaatst heeft naar Hilvarenbeek is er in het voorjaar tijd om Awake opnieuw uit te vinden. Minder focus op headliners, meer nieuwe namen. Eens kijken wat dat in de praktijk oplevert. Hier zijn twaalf tips voor het festival dat 18 en 19 mei plaatsvindt.

Sandwell District

Het noodlot sloeg toe begin dit jaar toen Sandwell District lid Silent Servant plotseling stierf door een incident met verkeerde drugs. De overgebleven leden touren door en geven zo hun toch al monumentale techno een gitzwarte emotionele rand. Vorig jaar op Draaimolen - vóór het drama - waren ze voor het eerst in jaren weer te zien en dat was fantastisch.

Donato Dozzy

De Italiaanse tripmeester Donato Dozzy is de meest logische afsluiter van deze nieuwe incarnatie van Awakenings. Wars van grootse gebaren, met liefde en geduld, en altijd goed. Begin dit jaar verscheen het prachtige album Magda, waarop hij de introspectieve techno perfectioneert.

DJ Fuckoff

Soms zegt een artiestennaam genoeg: DJ Fuckoff is recht voor zijn raap en vol vuile taal. Met die strategie sloot ze afgelopen Pasen de Boiler Room al eens af, hier mag ze met haar furieus-geile ghettotech al vroeg de lont in het kruidvat steken. Oh ja, er mag gelachen worden!

Colin Benders x Speedy J

Upclose richt nadrukkelijk op de underground en blijft liefst weg bij de geijkte techno-helden. En als ze er zijn brengen ze over het algemeen iets anders. Nina Kraviz komt house draaien, Joris Voorn neemt een ‘trip to the galaxy’ en Colin Benders en Speedy J slepen hun instrumenten het podium op voor een duo-jam.

Ignez

Na jarenlang gefocust te hebben op puur dansvloermateriaal kwam de Nederlandse producer Ignez dit voorjaar met een gevarieerd en emotioneel gelaagd debuutalbum, Tides. Daarop liet ie zien dat de spannendste momenten in de techno toch tussen de kicks door ontstaan. Welverdiende plek op het affiche. 

Marie Montexier

Marie Montexier, ook zo’n naam die je voor corona nooit hoorde en die nu ineens overal is, onder meer dankzij een slicke Boiler Room vorig jaar op DGTL, vol zomerse house met diva vocalen. De Française woont overigens in Keulen, dus is praktisch onze buurvrouw, en dat is te zien aan haar agenda. 

Carista

De Utrechtse dj Carista zet overal waar ze komt dansvloeren in vuur en vlam met haar moordende grooves. Afgelopen jaar deed ze dat onder meer voortreffelijk op Dekmantel en op Draaimolen werd bij niemand zo hard gedanst als bij haar. Afgelopen januari sloot met een marathonset het Muzieklokaal van de School met Job Jobse en Elias Mazian.

SNTS

Nog een sinistere tip? De gemaskerde Duitser SNTS maakte sinds 2016 naam met industrieel klinkende techno, die moeiteloos mee kan in de drang naar harder en sneller. Hij draait op Upclose voor I Hate Models en 999999999, dus het zal zijn taak zijn de duimschroeven aan te draaien.

Amoral x Beste Hira

Je hebt soms van die b2b’s waarvan je denkt: wat gaat daar in hemelsnaam uit komen. Zo niet bij Amoral en Beste Hira, twee dj’s die hun zinnen zetten op dezelfde rollende kicks en subtiel inschuiven bassen. Ze zullen elkaar ongetwijfeld goed kennen uit de Nederlandse undergroundscene, dus die gaan elkaar moeiteloos vinden.

Azyr

Ook van de hardtechno uit de hoek Verknipt/Rotterdam Rave snoept Awakenings Upclose een klein beetje mee, maar dan wel aan de spannende kant van het spectrum. Kijk niet vreemd op als je bij Rebekah ineens een hardcoreplaat door Spaarnwoude hoort knallen, en bij nieuweling Azyr kan het alle kanten op, als het maar schuurt en gromt.

Gigi FM & Kangding Ray

Gigi FM draaide vorig jaar op Draaimolen nog snappy techno en heeft een housey nieuwe EP op zak, terwijl de Franse veteraan Kangding Ray bekend staat om zich meer academische minimalisme en van zijn compositie voor lichtvoorstelling Skalar. Wat zouden ze samen komen brengen? 

Spekki Webu

Delftenaar Spekki Webu krijgt drie uur de tijd om Area 14 af te sluiten, na zijn maatje JEANS en de Herrensauna crew. Dat wordt drie uur lang de zweep erover met psychedelische techno die tot in de diepste lagen van je brein penetreert en waarvan je zult smeken dat het nooit meer ophoudt.

FKA.m4a

Van stomende house tot hi-NRG disco tot striemende techno, bij de Engelse dj FKA.m4a word je gegarandeerd alle kanten op geslingerd. Ideale optie om aan te kruisen voor wie graag even uit de strenge technotunnel wil ontsnappen. Ook al zo’n post-corona doorbraak.