3voor12 Tilburg

Grijs Gebied viert verjaardag in binnenstad

Organisatie ziet toenemende interesse

Grijs Gebied gaat zijn derde editie tegemoet. Zaterdag 10 maart zijn Extase en Cul de Sac het speelveld van een leuke lijst (veelal spijkerharde) experimentele en alternatieve bands. Tim van der Zanden, die het festival vanuit zijn jarige platenlabel Monomentum Collective organiseert, sluit verdere groei niet uit. “Ik merk dat het leeft.”

Doom, noise, experimenteel, indie: het zijn een paar genres uit de platenkast van Grijs Gebied. “Het is geen festival waar je met je kinderen of oma naartoe gaat,” licht organisator Tim van der Zanden droogjes toe. Naast artiesten die zijn aangesloten bij zijn nu drie jaar oude Monomentum Collective label, komen meer bands hun kunsten vertonen. “Bands die we gaaf vinden,” zegt Van der Zanden.

Yin-Yang
Nieuw dit jaar zijn de locaties. Extase is nu hoofdgastheer en in Cul de Sac moet het tweede podium beter tot zijn recht komen dan voorganger Hall of Fame. Het zogenaamde ‘Yin’-podium stond daar wat onhandig in de foyer, vlakbij het grotere ‘Yang’-podium. “We hebben daar toen vooral elektronica en singer-songwriters neergezet, want we waren beperkt in het aantal decibel,” zegt Van der Zanden. “Dit jaar is er nog steeds een verschil tussen zacht en hard op beide podia, maar we hebben geprobeerd af te wisselen gedurende heel het programma.”

Incubate
Met het brede alternatieve programma is een vergelijking met het ter ziele gegane Incubate niet ver weg, maar Van der Zanden waagt zich daar liever niet aan. “Incubate was een eigenzinnig en veel groter festival. Daaraan refereren is een supermooi compliment, maar ik roep dat liever niet rond. Het zou wel tof zijn als het een soort nieuw, Incubate-achtig festival kan worden. Dat is niet mijn doel, maar zou wel super zijn.” Grijs Gebied krijgt in ieder geval aandacht. “Ik merk dat het leeft. Ik heb al veel reacties en mails gehad van onbekenden, of er nog kaarten zijn. Dat is een goed teken.”

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12