LL18: breakbeats mogen weer bij Kamaal Williams

Zeker als je ze zo losjes opdient als dit Londense trio

Ken jij veel mensen die een rood badstoffen joggingpak en een vissershoedje met swag kunnen dragen? Ik niet. Maar Kamaal Williams is dus zo iemand. De Londense multi-instrumentalist is zondagavond de laatste live-act in de X-Ray. Hij lijkt vastbesloten de slimmeriken te belonen die speciaal voor hem Dua Lipa laten schieten.

Twee jaar terug had Williams al eens goud in handen, toen hij met jeugdvriend en talentvol drummer Yussef Dayes een band vormde die de missing link bleek tussen de broken beats van 4 Hero enerzijds en zwarte soulbands als Young Disciples anderzijds. Vooral live was het direct een sensatie. Maar verder dan een album kwam het niet. Met bassist Pete Martin en drummer Hercules heeft Kamaal andermaal goud in handen. Dezelfde energie, dezelfde vrije speelstijl. Geen optreden van ze is hetzelfde, improvisatie nooit ver weg.

Grote troeven zijn hun virtuositeit en plezier. Kamaal straalt in alles uit dat hij niets liever lijkt te doen dan vette grooves voor ons neerleggen. Waar wij dan met z’n allen lekker in kunnen hangen. De ene keer (‘Salaam’) vormt een Rhodes-piano de basis van die groove, een volgend nummer (‘Lowrider) is de razendsnelle bas van Pete Martin de fundatie.

HET MOMENT:
We zijn halverwege als Kamaal de violen van Strings of Light even ‘teast’ en de X-Ray luidkeels duidelijk maakt dat ze de rest van het razendsnel gedrumde nummer dan ook maar moeten spelen. Fantastisch.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12