Joost van Bellen organiseert extravagante country-samenkomsten

Dj/organisator klimt weer in het zadel voor nieuw concept met Olga Zegers

Joost van Bellen – dj extraordinaire, discodinosaurus, nachticoon, dansvloertrendwatcher – heeft een nieuwe liefde. Echt, hij is smoorverliefd. Zo opgewonden als hij ooit werd in de begintijden van house, rond de opkomst van speed garage en de geboorte van de electroclash, zo maakt zijn hart nu een huppelsprongetje van… countrymuziek! ‘Echt waar, sinds electroclash voelde ik het vuur niet meer zo sterk branden als nu’, vertelt Van Bellen.

En daarom organiseert hij de komende tijd country-samenkomsten met Olga Zegers (in het verleden music director van ID&T). Dit weekend al een verrassingsfeestje op zijn lievelingscamping (‘ik mag geen naam noemen’), de eerste echte editie van The Cockadoodle Cunty Corral vindt 11 juli plaats bij het Rijk van de Keizer in Amsterdam, daarna wil hij er zeker een per maand neerzetten. Vanzelfsprekend draait Van Bellen zelf, ook St. Paul schuift aan, en er is ruimte voor livemuziek, performance art (zoals je van Van Bellen wel gewend bent) en linedancen op je stoel.

‘Al op mijn eerste clubavond Armagedon, in 1985 in een kraakcafé, draaiden we Johnny Cash, Hank Williams en Dolly Parton’, aldus Van Bellen. ‘En de afgelopen periode kwam ik erachter: country is weer hot, en er is een heleboel veranderd. Het is helemaal niet homo-, trans- of lesbofobisch. Ik dacht: het is redneckmuziek, maar nee hoor, het heeft zijn roots in zwarte muziek. Neem de Compton Cowboys, een stel zwarte jongens uit de heftigste wijk van Los Angeles, die heeft gekozen voor een bestaan te paard. Kijk naar artiesten als Lil Nas X, naar de gemaskerde queer cowboy Orville Peck en Trixie Matell uit RuPaul’s Drag Race. Ik kwam erachter dat de cowboy pas wit werd door de filmindustrie, in Hollywood was geen plek voor de zwarte cowboy, terwijl die er wel degelijk was. Langzaam vielen alle puzzelstukjes op hun plek. ’

De afgelopen periode viel Van Bellen zwaar, vertelt hij. ‘Het was ontzettend kut. Maar je moet niet wegzakken in een moeras van zelfmedelijden, het is tijd om mooie dingen mogelijk te maken. Ik voel dat dit móét, en dat zijn de momenten dat ik mijn beste dingen heb neergezet.’ Oh ja, nog wel een waarschuwing: ‘Dit is een oprechte liefde, het wordt geen verkleedfeestje. De eerste die met een indianentooi probeert binnen te komen en geen native American is, die wordt met pek en veren vastgebonden aan de treinrails.’

Kijk hier ook de country-set die Joost van Bellen in Sexlyland draaide en luister hier zijn country-playlists (1 en 2) op Spotify.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12