Nieuwe documentaire duikt in de eerste misbruikaanklacht tegen Michael Jackson
Na het zien van Square One begrijp je precies waarom fans nog steeds in zijn onschuld geloven
Bijna een jaar na Leaving Neverland is er opnieuw een documentaire verschenen over de misbruikaantijgingen tegen Michael Jackson. De film Square One zoomt in op het allereerste begin van het schandaal, de aanklacht van Jordan Chandler in 1993. Die beweerde dat Jackson hem misbruikt had en kreeg een schikking van naar schatting 15 miljoen dollar. De film is gemaakt door de jonge filmmaker Danny Wu, die zich fan van Michael Jackson noemt, en bevat bijdragen van bekende koppen uit het Michael Jackson kamp, zoals Jackson’s neef Taj en journalist Charles Thomson.
Die laatste is eigenlijk de belangrijkste stem in Square One. Thomson liet zich tijdens het grote debat rond Leaving Neverland al kennen als een grote dossiervreter, iemand die echt alle details uit de rechtszaken kent. Square One is een film met een missie, en mede dankzij de gedetailleerde duiding van Thomson is het je na anderhalf uur volstrekt duidelijk waarom fanatieke fans na alle emotionele verklaringen uit Leaving Neverland nog steeds geloven in de onschuld van hun held. De zaak Jordan Chandler is van enorm belang voor alles dat later volgde, met name de zaak Gavin Arvizo (2005) en de nu lopende zaken van Wade Robson en James Safechuck.
Square One gaat vooral diep in op de twijfelachtige rol van Evan Chandler, de vader van Jordan. Het heeft er alle schijn van dat die de verklaring van zijn zoon manipuleerde - Jordan ontkende eerst dat Jackson hem misbruikte, maar veranderde zijn verhaal na sessies met een advocaat. De film bevat onder meer de beruchte opname van een telefoongesprek waarin Evan Chandler achter het geld van de superster aan lijkt te zitten. Thomson legt ook uit waarom Jackson’s miljoenenschikking niet gelijk gesteld mag worden met een schuldbekentenis.
De film gaat ook in op de rol van een aantal media rond de eerste aanklachten, waarbij de honger naar hoge kijkcijfers leidde tot perverse geldprikkels voor iedereen die bereid was te getuigen tegen de popster. Chandler zelf heeft na die periode nooit meer in het openbaar gesproken. Niet in 2005 in de rechtszaal, niet in Leaving Neverland en ook niet in deze film. Wel bevat de film nieuwe getuigenissen van een studiegenoot van Chandler en van een assistent van de advocaat van de Chandlers.