Buma, Sena en Spotify starten noodfonds en donatie-actie

Ook inkomsten uit horeca vallen stil voor componisten en tekstschrijvers

Rechterorganisaties Buma/Stemra en Sena hebben de hand ineen geslagen en komen met een noodfonds voor hun aangesloten auteurs en componisten. Sena en Buma/Stemra dragen samen in totaal € 3.750.000 bij aan het Noodfonds Muziek. Deze gelden zijn afkomstig uit reserves van Buma/Stemra, Buma Cultuur, Sociaal Fonds Buma en het Sociaal-Cultureel Fonds van Sena. Particuliere muziekliefhebbers kunnen bovendien via www.noodfondsmuziek.nl/spotify een donatie doen, die door Spotify verdubbeld wordt.

Dat overal in de wereld artiesten en componisten inkomsten mislopen doordat het livecircuit volledig stil ligt is geen verrassing meer. Ook songschrijvers die zelf niet touren merken dat in hun portemonnee, want optredende artiesten dragen standaard een bijdrage af voor de rechthebbenden van liedjes die ze uitvoeren. Maar er valt nog een gat, dat tot nu toe onbesproken bleef: ook de inkomsten uit horeca en andere publiek gelegenheden vallen vrijwel volledig stil. Café, restaurants, voetbalstadions, winnkels en tandartspraktijken moeten allemaal afdragen voor de muziek die ze afspelen.

Buma en Sena hebben de ministeries van OCW en EZK gevraagd een bijdrage te doen aan het noodfonds. De maatregelen die tot nu toe door OCW bekend gemaakt zijn - de befaamde 300 miljoen van Van Engelshoven - komen eigenlijk helemaal niet ten goed aan artiesten en songschrijvers, maar enkel aan de culturele infrastructuur: orkesten, theatergezelschappen, musea en podia. Ook Spotify draagt bij aan het noodfonds. De streamingdienst belooft donaties van particuliere muziekliefhebbers die binnenkomen te matchen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12