Doe Maar-zanger Henny Vrienten (73) overleden

Populaire Nederpopband onderbrak afscheidstournee vanwege ziekte

Zanger en bassist Henny Vrienten van Doe Maar is overleden. Dat heeft concertorganisator Mojo Concerts bevestigd aan de NOS. De populaire Nederlandstalige popband zegde in september vorig jaar een afscheidstournee af wegens ziekte van Vrienten, maar de zanger maakte niet bekend waar hij precies aan leed en hoe ernstig het was. 

Doe Maar brak begin jaren tachtig door met pakkende Nederlandstalige reggaepop die ongekend populair werd onder tieners, met name jonge meisjes. Nummers als 'Smoorverliefd' en 'Sinds Een Dag Of Twee' groeiden al snel uit tot klassiekers. De vier mannen waren zelf de dertig al gepasseerd, en dat zag je terug in de slimme, gelaagde teksten, waarin ook de tijdsgeest op een toegankelijke manier terug kwam. Doe Maar schreef liedjes over de Koude Oorlog, over heroïneproblematiek en generatieconclicten. In de maand van de Nederlandstalige pop vorige maand verscheen een artikel over die kant van het Doe Maar oeuvre. 

Na Doe Maar werkte Henny Vrienten achter de schermen onder meer als filmcomponist en liedjesschrijver voor Sesamstraat. Vijftien jaar na het uiteenvallen van Doe Maar kwam de band in 1999 weer bij elkaar, met zoveel succes en plezier dat het niet bij een eenmalige concertreeks bleef. Zo speelde Doe Maar in 2016 nog op Pinkpop. Afgelopen zomer stond de band op de poster van Down The Rabbit Hole, maar dat festival ging uiteindelijk niet door.

Een jaar geleden was Vrienten ook hoofdgast in het programma On Stage, waar hij muzikanten ontving als Eefje de Visser, Froukje en Hang Youth. Ook die uitzending is nog terug te zien. Acht jaar geleden vertelde Vrienten in dit interview over de kunstenaar Keith Vaughan, die kanker kreeg, een zelfmoordpil nam en in zijn dagboek begon te schrijven tot het klaar was. Dat intieme gesprek over aftakeling en ouder worden vind je hier.

'Is Dit Alles' en 'De Bom' behoren tot de 50 beste Nederlandse nummers ooit geschreven

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12