DGTL maakt statement over institutioneel racisme
Danceorganisatie reageert op kritiek en spreekt zich uit over Black Lives Matter
Danceorganisatie DGTL heeft zich via social media uitgesproken over institutioneel racisme in de clubscene. Het festival postte gisteren een statement waarin het zegt zich toe te wijden aan verandering, ‘om aan de goede kant van de geschiedenis te staan’. Daarin staat: ‘DGTL is van nature een progressieve organisatie. We zijn ons ervan bewust dat we ons niet vaak genoeg hebben uitgesproken over een aantal maatschappelijke problemen. Het privilege om stil te blijven is eentje waar we niet langer achter kunnen staan. […] Als organisatie hebben wij een blinde vlek als het gaat om institutioneel racisme. Die erkenning is een belangrijke eerste stap naar een geëmancipeerde maatschappij. We erkennen dat het weinig nut heeft om dit te bediscussiëren met mensen die zelf nooit slachtoffer zijn geweest van institutioneel racisme. Daarom wijden we ons aan totale transparantie in onze zoektocht naar meer diversiteit in onze organisatie, vanuit het idee dat niet alleen iedereen welkom is, maar zich ook welkom moet voelen.’
Directe aanleiding voor het statement is een social media controverse die uit juli dateert, toen DGTL samen met zeilfestival SAIL meedeed aan een panel bij cultureel centrum Pakhuis de Zwijger. Ter promotie van het evenement werd een foto van de toonaangevende dj Carista gebruikt, die weliswaar bij DGTL heeft gedraaid maar niks met het panel te maken zou hebben. Via Instagram sprak ze zich uit over het gebruik van haar foto. Manipulatief en lui, vond ze het. Wat haar betreft was het een schoolvoorbeeld van de manier waarop organisaties vlaggen met een divers imago, zonder zich daadwerkelijk in te zetten voor diversiteit. Net zo pijnlijk was het feit dat haar foto was gepositioneerd naast een foto van een SAIL-zeilschip. Haar volgers merkten op dat dat wel erg veel weg had van een koloniaal schip en vroegen zich af waarom dat niemand was opgevallen; de klap op de vuurpijl. De foto werd offline gehaald toen Carista en haar manager bij de organisaties aan de bel trokken, maar Carista's volgers waren verontwaardigd dat de betrokken organisaties geen statement hadden gemaakt.
In het statement biedt DGTL verontschuldigingen aan. Daarnaast geeft het aan stappen te willen ondernemen. DGTL wil gastsprekers uitnodigen van organisaties die gemarginaliseerde groepen vertegenwoordigen. Ook wil het een ‘cultural manager’ aannemen, die een ‘divers perspectief’ kan vertegenwoordigen. Wat de rol precies inhoudt is nog onbekend. ‘Onze doelstelling is om te blijven ontwikkelen, zodat iedereen – onafhankelijk van kleur, gender, achtergrond of religieuze overtuiging – zich thuis voelt op onze evenementen, in onze organisatie en op onze line-ups’.
Het statement volgt een turbulente maand waarin de nu gesloten club De School het epicentrum werd van het racismegesprek in de clubscene.
Carista heeft vandaag haar debuut als producer uitgebracht. Luister het hier.