Spotify beschuldigt Apple in klacht Europese Commissie van oneerlijke concurrentie
Zweedse streamingdienst in de aanval
In een uitgebreide blog en op een speciale website beschuldigt Spotify-oprichter en CEO Daniel Ek Apple ervan zijn positie te misbruiken. Volgens hem heeft Apple de afgelopen jaren regels geïntroduceerd waarmee ze zichzelf bevoordelen, maar die concurrenten, consumenten en innovatie in de weg zitten. Nadat gesprekken met Apple vast liepen, heeft de streamingservice een klacht ingediend bij de Europese Commissie.
Het grootste probleem heeft Ek met dat Apple met zijn hardware, besturingssysteem en App Store voor meer dan een miljard mensen de toegang tot internet is. ‘In theorie prima’, aldus de CEO, behalve dat ze tegelijk ook diensten aanbieden die concurreren met bedrijven als Spotify. De gevolgen daarvan worden door Spotify uitgelegd in een enkele voorbeelden. Zo moeten app-ontwikkelaars dertig procent van de opbrengsten die binnenkomen via de App Store afdragen aan Apple, ook als het gaat om het omzetten van een lidmaatschap. Normaal gesproken zou een bedrijf dat doorberekenen aan zijn klanten, maar in Spotify’s geval betekent dat dat de dienst duurder zou worden dan het concurrerende Apple Music. Het alternatief is niet gebruik maken van het betaalsysteem van Apple, en akkoord gaan met belemmeringen die het tech-bedrijf dan oplegt. Zo kan Spotify dan minder communiceren met zijn gebruikers, waar Apple sowieso al strikte regels voor hanteert. Spotify mag geen aanbiedingen verspreiden via de app, en mag in sommige gevallen geen mails sturen naar hun klanten. Bovendien stelt Ek dat Apple concurrenten van Apple Music geen toegang geeft tot Siri, Homepod en de Apple Watch.
In de blog legt Spotify drie eisen neer: Apps moeten eerlijk kunnen concurreren, zonder voordeel voor de eigenaar van de App Store en dus moet voor iedereen dezelfde regels gelden, inclusief Apple Music. Ook moeten consumenten zelf kunnen bepalen hoe ze betalen, in plaats van gedwongen worden het systeem van Apple te gebruiken. De laatste eis stelt dat de App Store geen controle moet hebben over de communicatie tussen diensten en hun gebruikers.
De Eurocommissie heeft bevestigd dat de klacht is ingediend, maar gaat verder niet op de zaak in. Apple heeft nog niet gereageerd.