3voor12 Gelderland

4df19: De dragelijke lichtheid van het donkere Heathen Apostles

Goth Americana en hellbilly op een zonnige zondagavond

Met een stem die schepen kan laten zinken, is het een wonder dat de nabij gelegen Waal niet bezaaid ligt met wrakken na het optreden van Heathen Apostles. Gelukkig gebeurt dat niet, maar het had gekund, want in de muziek van de Amerikaanse goth Americana en hellbilly band komt de dood of de duivel in vrijwel elk nummer wel even om de hoek kijken.

Ja, dat las u goed. Goth Americana en hellbilly. Grofweg samen te vatten als Americana met een dosis folk en country afgetopt met een pikzwarte rand. De murder ballads van Nick Cave meets Johnny Cash in een opgefokte reïncarnatie van Bill Monroe. Frontvrouw Mather Louth is gekleed als zwarte weduwe en heeft een wit geschminkt doodgraversgezicht en ook de rest van de band (viool, gitaar/mandoline en bas) draagt stemmige zwarte kleding.  

Uit de nummers vanavond op de setlist druipt de duisternis: ‘Death’s Head’, ‘Death Came a Ridin'’, ‘Dark Was the Night’, ‘Evil Spirits’ en ‘Dark Days’. Niet het soort muziek dat je gezellig opzet om de sfeer op een verjaardagsfeestje te verhogen. Of misschien toch wel, want ondanks de macabere kleding en teksten klinkt de muziek wél uitbundig het gros van de tijd. Met dank aan de uitbundige viool, de opgejaagde gitaar en mandoline, de voortjakkerende bas, de krachtige zang en up tempo nummers alsTwo For The Road’en Shady Grove’ stemt het optreden toch vrolijk. Sure, het blijven donkere thema’s en meer dan eens klinkt er een murder ballad, maar het geheel wordt wel met zo´n lichtheid gespeeld dat het dragelijk blijft.

HET MOMENT
Wie dacht dat Nirvana’s cover van de ‘In the Pines’ (bij hen onder de titel ‘Where Did You Sleep Last Night’) al hartverscheurend mooi was, zal zijn mening ongetwijfeld herzien na het optreden van Heathen Apostles. Die Amerikaanse traditional – ten onrechte toegeschreven aan Lead Belly – werd zelden met zo’n brok pure emotie en duisternis gebracht als zondagavond in Nijmegen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12