Album van de week (6): MGMT

De melodie heerst op Little Dark Age

Het verhaal kennen we inmiddels maar al te goed: twee broekies van studenten duiken achter de synthesizers en poepen een album uit dat barst van de instant-hits, inmiddels uitgegroeid tot de ultieme indie-anthems van het vorige decennium. Je komt geen feestje meer vandaan zonder 'Kids' of 'Electric Feel' te hebben meegegild. Oracular Spectaculair viste Grammy’s binnen en de nummers werden gecovered door de Katy Perry's en Weezers van de wereld. Maar dat was het.

Andrew Wyngarden en Ben Goldwasser duwden de tien jaar die volgden hun per ongeluk gegenereerde, gigantische kluwen fans weg. Twee psychedlische, experimentele albums lang hebben ze zich door alle negatieve reacties heengevochten, maar met Little Dark Age lijken ze zichzelf weer gevonden te hebben.

De reden voor deze reanimatie van MGMT schuilt in het feit dat Wyngarden en Goldwasser de deuren tot hun universum hebben opensteld voor meer mensen. Ariel Pink en Connan Mockasin voegden zich bij het tweetal en hun invloed blijft niet achter de schermen bungelen. Albumopener 'She Works Out Too Much' zou niet misstaan op een album van Ariel Pink en in 'TSLAMP' zit de ziltige, sexy Mockasin-vibe er dwars doorheen geweven. Mede hierdoor is Little Dark Age een rariteitenkabinet waar veel sounds de revue passeren, maar zonder ooit een vreemde eend in de bijt te hebben.

MGMT heeft met dit album een audiovisueel compromis gesloten tussen de hitparade van Oracular Spectaculair en de twee creatieve, bijzonder experimentele uitspuiingen. Ze hebben de shabby jaren ’60 verruild voor de hooks van de jaren ’80. Spiksplinternieuwe anthems zoals 'Me and Michael' (stiekem Me and My Girl) , 'When You Die' en 'One Thing Left To Try' worden afgewisseld met dromerige, minder toegankelijke tracks als 'When You’re Small' en 'Days That Got Away.'

De melodie heerst op Little Dark Age en zorgt ervoor dat het album geen moment lang indommelt of verveelt. Ons geduld is behoorlijk getest, maar MGMT heeft z’n flow terug. Het was het wachten meer dan waard.

Meer MGMT-anekdotes zijn te lezen in het interview dat wij met het tweetal hebben gehouden.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12