steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Ray Fuego gooit olie op het vuur

Frontman van Amsterdamse SMIB-collectief verandert Voerweg in één grote moshpit

Wanneer hij het podium op loopt, is gelijk te horen hoe populair het Amsterdamse collectief Smib en haar zelfbenoemde commandant, de 22-jarige Rayvell Pieternella (ofwel Ray Fuego), zijn in de Nederlandse hiphop-scene. De set begint met ‘Bad September’, van Ray’s nieuwste plaat Zwart. Na 20 seconden wordt de muziek afgebroken. Ray Fuego is een perfectionist. De moshpit moet groter, de cirkel moet leeg. En precies op de drop mag het publiek beginnen met duwen.

Wanneer Ray Fuego heeft uitgelegd hoe hij zijn moshpits wil, kan het feest beginnen. Vol overgave rappend in het broekje van een kickboxer, met een groene Supreme-cap en een bovenlichaam vol tattoo’s, schreeuwt Ray Fuego zowel letterlijk als figuurlijk punk. De overweldigende energie die hij in zijn optreden stopt, wordt al snel gespiegeld door iedereen.

Niet alleen voor het podium staan mensen, ook de helling naast het podium zit inmiddels vol. En woord voor woord worden alle tracks mee geschreeuwd. Het creëert al snel een mooi effect, waar de rapper soms een zin aan het publiek laat. Af en toe vraagt Ray aan het publiek hoe het is en geeft hij de moshpit weer wat instructies. Maar Ray Fuego is aardig, als je echt moe bent, mag je best even gaan zitten. Dit moet dan wel midden in de cirkel, waar na een paar seconden honderden fans stampen en elkaar heen en weer duwen. Maar gelukkig is Nijmegen nog wakker en hoeft er niemand te gaan zitten.

HET MOMENT:
Het afsluitende nummer, ‘Max B’, is de aanleiding voor een van de grote moshpits van de avond. Wederom werd deze chaos geregisseerd door Ray Fuego. In een waas van springende, duwende en beukende mensen wordt een stukje verbroedering zichtbaar. De jongens die zich in al het geweld niet meer staande weten te houden, worden gelijk door onbekenden om hen heen afgeschermd en overeind geholpen.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland