Na diverse voorrondes in podium De Klomp is vandaag de grote finale op Klomppop. Deze muzikale talentenjacht biedt jonge bandjes een heus podium. De Jongerenraad Borsele organiseert hiervoor vier gratis voorrondes en twee halve finales per jaar in samenwerking met de Klomp Ovezande. Een vakkundige jury helpt de bandjes verder met hun jurycommentaar en verdeelt de tickets voor finale.

De eerste halve finale werd gewonnen door Grote Geelstaart en Baneham. De tweede door Grainbait en The Traveling Trashcans. Het was dit jaar een sterke selectie en hieruit zijn vier topbands voortgekomen. De jury op deze avond bestond uit Hugo van Rooijen en Jarmo Lopulissa.

De aftrap op de Klomppop vrijdag is voor Grainbait. In april wonnen ze al de finale van Podium-Z. Ze spelen een mix van blues en classic-rock, met een rauwe blueszang en een lekkere Hammond sound. Al missen we wel een echt Hammond orgel. Er zitten wel wat rockclichés in de set, maar dat maakt het wel erg fijn om naar te luisteren. Gezien het tijdstip is het nog niet erg druk in de Spectra-tent. Mocht je het gemist hebben, ga ze dan zeker op Peerock checken.

Baneham ("Beenham") speelt grungy metal en bewees vorige week nog dat ze een serieuze band zijn door de Rock Circus Talent Tour te winnen. Ze lieten daar onder andere Xeno en Fire Within achter zich. Ook vandaag spelen ze weer alsof hun leven er vanaf hangt. Harde gitaren, catchy riffs en een beukende ritmesectie. 

Grote Geelstaart, de band, niet de vis, kennen we als winnaar van de T-Strijd. In een hokje zijn ze niet te stoppen, je kunt ze het beste vergelijken met een door een straalmotor aangedreven draaiorgel dat op ontploffen staat. Het optreden lijkt een grote jamsessie en gaat alle kanten op qua stijlen. Dit is ook gelijk het grote minpunt, we missen de opbouw van een liedje. Maar de muzikaliteit viert hier wel hoogtij en zijn erg benieuwd waar de muzikale reis van dit vijftal eindigt.

Tot slot The Travellig Trashcans, een nog piepjonge band die nog op zoek is naar hun stijl en de set vult met enkele covers. Het is vooral de Jet cover 'Are You Gonna Be My Girl' die goed past bij de sound van de band. De twee eigen nummers zijn sterke liedjes, dus we gaan zeker nog veel horen van deze band. 

Uiteindelijk komt de jury met de uitslag van Spectra 2022-23. De winnaar is Grote Geelstaart. Ze winnen studiotijd bij FuzzTone Studio in Middelburg en speeltijd op Klomppop Festival in 2024.

Verslagen vorige finales

Voorgaande winaars

2023: Grote Geelstaart
2022: Breakout
2020: Dispelled
2019: Potential Wonder
2018: Urban Graveyard
2017: Charades
2016: With the Wolves

2015: Deaf by Disco
2014: Hatred Defined
2013: The Fictionals
2012: Steady New Sounds
2011: Bloodshift
2010: Volt Violin
2009: Infinite Mind