Twee selectierondes gingen vooraf aan deze Spectra-finale. Overdag kregen de deelnemers workshops aangeboden onder leiding van professionals, in de avond werden de voorrondes georganiseerd. Vandaag treden vier acts aan voor de grote finale: de twee jurywinnaars Breakout en Band Before You. MEN en The Morning Indefinite staan in de finale vanwege de gewonnen publieksprijs.

Spectra is een muzikale talentenjacht dat jonge bandjes een eerste podium biedt. De organisatie is in handen van de Jongerenraad Borsele. Een vakkundige jury helpt de bandjes verder met hun jurycommentaar en verdeelt de tickets voor finale. Deelnemers aan de voorronde waren: Arn Dijon, MEN, M!ssGuided en Breakout, Band Be Four You, GrainBait en The Morning Indefinite. Vandaag strijden de voorronde-winnaars in de grande finale.

The Morning Indefinite

The Morning Indefinite

The Morning Indefinite mag de finale van de Spectra talentenjacht openen. Vol enthousiast gaat de alternative rockband van start.  Zo enthousiast zelfs dat de gitarist bij het eerste nummer al een snaar breekt. Geen stress, de back-up gitaar ligt gereed. De drummer pakt de wissel aan voor een indrukwekkende korte drumsolo. Het is vooral deze drummer die de band naar een hoger plan tilt. 

De band heeft prima songs maar zang komt niet altijd even goed over. Potentie zit er zeker, maar of dit genoeg is om deze finale te winnen?

Band Be Four You

Band Be Four You trakteert de tent op een set met voornamelijk covers. Van Lady Gaga naar Queen, van Blondie naar VOF de Kunst. Het gaat letterlijke alle kanten op. Tussen de feestnummers zit er slechts één eigen nummer, wat dan ook het hoogtepunt van de set is.

Omdat de jury ook kijkt naar de songwriting kwaliteiten en originaliteit verwachten wij hier geen winnaar te zien spelen. Binnenkort een wedding singer nodig? Dan ben je bij Band Be Four You wel aan het goede adres.

Band Be Four You

MEN

MEN

Het podium is het tweede thuis voor de band MEN. De jonge gasten weten wat ze doen, komen professioneel over en hebben het bovenal erg naar hun zin. Tijdens het optreden krijgen we al flashbacks naar jaren geleden toen PEER uit het zelfde vaatje tapte. Alles lijkt er op dat het ook met MEN in de toekomst goed gaat komen.

De set bestaat voor de helft uit  eigen nummers aangevuld met enkele covers zoals 'Killing In The Name' waaraan de band een heel eigen draai geeft.

Breakout

Breakout zagen we eerder op EEF, toen het eerste optreden met nieuwe zangeres Kerstin. Toen was het nog wat aftasten naar een eigen stijl. Nu, nog geen half jaar later is die er. En hoe. Van vluchtige poppunk is er overgestapt naar zware stoner en hardrock. We nemen zelfs wat heavy metal waar. De nieuwe muziek is raak, de band en vooral de zangeres maken grote indruk. 

Ook de jury is blijkbaar onder de indruk en kiest Breakout als winnaar. Het viertal gaat aan de haal met de eer, een optreden op Klomppop 2023 en studiotijd bij South West Studios.

Breakout

Voorgaande winaars

2020: Dispelled
2019: Potential Wonder
2018: Urban Graveyard
2017: Charades
2016: With the Wolves
2015: Deaf by Disco

2014: Hatred Defined
2013: The Fictionals
2012: Steady New Sounds
2011: Bloodshift
2010: Volt Violin
2009: Infinite Mind

Breakout