3voor12 Utrecht

Utrechtse mondharpist Danibal komt met tweede album

Kladderadatsch! bevat eigentijdse ritmische muziek

De Utrechtse mondharpist Danibal brengt op zaterdag 3 juni zijn tweede album uit. Kladderadatsch! is binnen een week opgenomen en staat vol met nummers waarop alle mogelijkheden met de mondharp te horen zijn, huiskamergrooves en urban yodels. Het album is opgenomen tijdens een aantal sessies in de Torenkamer, een onderdeel van het radioprogramma Opium op 4, waarin iedere week een kunstenaar te gast is om aan een project te werken. Danibal ging de uitdaging aan om binnen een week een mondharpalbum te maken.

Danibal - die ook lid is van improvisatie-duo Heug - heeft zich als muzikant gespecialiseerd in het bespelen van de mondharp, een klein tokkelinstrument dat in Nederland nog steeds vrij obscuur is. Wereldwijd is er echter sprake van een opleving: zowel in traditionele muziek als in de popmuziek. In 2012 speelde hij bijvoorbeeld op de Khomus Proms in Moskou (bekijk ook deze documentaire). Danibal's spel bevat invloeden uit diverse tradities. Daarnaast is er in zijn muziek steeds meer ruimte gekomen voor keelzang, jodelen en andere vormen van tekstloos stemgebruik. De speelsheid en eclectische aanpak in combinatie met het gebruik van live loops leveren eigentijdse ritmische muziek op, die ook wel Dada-folk wordt genoemd.

Kladderadatsch! wordt op zaterdag 3 juni 2017 gepresenteerd in de Kargadoor in Utrecht en is dan ook  te downloaden op danibal.bandcamp.com en te streamen via Spotify.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12