Documentaire: ‘Danibal. Mondharpspeler in Moskou’

Gerben Schmidt verfilmt belevenissen van Utrechtse mondharpist

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Onderschriften bij de foto’s: Danibal ,

Dat de Utrechtse mondharpist Danibal een bijzondere plek inneemt in het muzieklandschap wisten we al. Maar dat zijn faam op het kleine tokkelinstrument ook tot ver buiten onze landsgrenzen reikt, bewees zijn deelname in juni 2012 aan het groots opgezette mondharpfestival Khomus Proms in Moskou. Danibal vroeg vriend en 3voor12/Utrecht video-coördinator Gerben Schmidt om hem te vergezellen naar het festival. Schmidt maakte een korte documentaire over hun avonturen in Moskou.

Danibal was voor Khomus Proms uitgenodigd door stichting Khomus Universe, initiatiefnemer van het festival. De stichting zet zich in voor de promotie de ‘khomus’ (oftewel de mondharp), het nationale instrument van de Siberische deelstaat Jakoetsië. In 2011 vond het zevende Internationale Mondharpfestival plaats. Toen werd onder andere het Guinness-wereldrecord simultaan mondharpen gevestigd en de Miss Mondharp 2011 verkozen. Zijn uitnodiging voor de editie van 2012 had Danibal te danken aan zijn vrolijke audio-experimenten (o.a. live looping, jodelen en human beatbox). Danibals optreden bij het Huis der Nationaliteiten is hier te zien.

De documentaire laat op een mooie manier zien dat de mondharp een serieus instrument is, maar bevat ook een klassieke scène over het ongemak dat een gastvrij gebaar in een andere cultuur teweeg kan brengen. In de onderschriften bij de foto’s deelt Danibal nog meer van zijn belevenissen en observaties tijdens het festival.