Meerjarige subsidie voor Uncloud en Free-DOM
Tien getalenteerde makers krijgen voor 2023-2024 ondersteuning om door te groeien
Uncloud en Free-DOM zijn twee van de vier partijen die voor het eerst structurele subsidie krijgen in de jaren 2023 en 2024. Een externe adviescommissie heeft hun plannen positief beoordeeld. Behalve de vier nieuwe organisaties krijgen ook zes aanvragers uit de afgelopen periode financiële ondersteuning. Deze subsidie is bedoeld voor culturele initiatieven om door te groeien.
Volgens de commissie vormen de plannen van deze culturele partijen een aanvulling op het bestaande cultuuraanbod in de stad. Behalve Uncloud en Free-DOM zijn ook Club Lam en Studio Figur nieuw in deze regeling. We focussen ons hier echter op de twee partijen waar popmuziek onderdeel is van het programma. Uncloud kennen we onder anderen van het festival, de concertreeks en bijdragen aan Le Guess Who? De organisatie wil de relatie tussen mens, technologie, maatschappij en experiment in de kunsten onderzoeken en tentoonstellen. Free-DOM is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot hét hiphopdansfestival van Utrecht. Een half jaar geleden spraken we met initiatiefnemer Raymond Ramdihal.
Met deze subsidieregeling wil Utrecht getalenteerde makers voor wie de vierjarige cultuursubsidie niet haalbaar is de kans geven om door te groeien. Ten opzichte van de vorige periode (2021-2022) heeft de gemeente het beschikbare budget verruimd naar 505.000 euro per jaar, om zo ook ruimte te maken voor nieuwe aanvragers. De tien organisaties ontvangen ieder een bedrag tussen de 42.500 en 55.000 euro per jaar.
Wethouder Cultuur Eva Oosters is blij met de ingediende plannen. “Dit is wat onze stad nodig heeft; nieuwe geluiden, nieuwe vormen en verrassende combinaties. Er was ook dit jaar veel animo voor de regeling. Ik ben blij dat deze tweejarige subsidie ruimte biedt voor deze talentvolle makers en zo ruimte creëert voor vernieuwende initiatieven.”
De ingezonden plannen kwamen vanuit vele kunstsectoren en vooral de menselijke blik op de wereld sprak de adviescommissie naar eigen zeggen zeer aan. De cultuurmakers hebben in hun plannen specifieke aandacht voor zelfredzaamheid, duurzaamheid, inclusie en fair practice. Opvallend is verder dat vrijwel alle aanvragers verschillende kunstvormen met elkaar vermengen.
Het hele adviesrapport is hier te lezen.