3voor12 Utrecht

Mogelijke nieuwe locatie voor Filmcafé op losse schroeven

Eigenaar Klepière heeft gesprekken over oude bioscoop in Hoog Catharijne stopgezet

Filmcafé is gesloten maar we komen terug’ staat er sinds de brand in het CAB-gebouw in januari 2021 op de website van het Utrechtse filmhuis, dat in de relatief korte tijd van het bestaan ook een fijne plek voor clubavonden en optredens was geworden. Het leek erop dat die terugkeer met de vondst van een nieuwe locatie aanstaande was. De eigenaar van de plek is echter van gedachten veranderd.

Enkele maanden na de brand van januari 2021 werd duidelijk dat het Filmcafé op zoek moest naar een nieuwe plek. “De te herstellen schade weegt volgens de pandeigenaar niet op tegen de periode die wij en de andere huurders nog in het pand zouden kunnen doorbrengen.” De zoektocht voltrok zich in stilte. In de wandelgangen hoorden we wel dat er iets op het oog was.

Op vrijdag 8 april berichtten zowel De Utrechtse Internet Courant als de Utrechtse editie van De Telegraaf over de gestrande zoektocht naar een nieuwe locatie. Initiatiefnemer Omar Waseq vertelt aan beide media zijn verhaal. Bij het zoeken naar een nieuwe plek kwam hij in contact met vastgoedbedrijf Klepière, de eigenaar van Hoog Catharijne. Die wisten nog wel iets: de voormalige Wolff bioscoop in Hoog Catharijne, vijf jaar geleden is gesloten. Het hele interieur is destijds gesloopt, waardoor er nogal wat moest gebeuren om hem weer in gebruik te nemen .

Waseq legt in de DUIC uit dat Klépierre onder meer een akoestisch rapport wenste. Daarnaast zijn andere onderzoeken gedaan en architecten ingehuurd voor de toekomstige inrichting. Dat alles op kosten Waseq en zijn partners. De plannen om in de oude bioscoop een filmhuis, horeca en podium voor beeld en kunst te vestigen werden steeds concreter. Na een voorbereiding van vele maanden diende Waseq een vergunningsaanvraag in bij de gemeente. Die was positief over het plan en verleende de vergunning op 1 april.

“Toen we de vergunning zwart op wit binnenkregen liet Klépierre ineens weten niet meer met ons verder te willen”, vertelt Waseq aan de DUIC. Hij vermoedt dat Klepière door een andere partij is benaderd nadat de vergunning is verleend, mogelijk een keten die spinninglessen geeft.

Waseq hoopt dat de gemeente wel vasthoudt aan de culturele bestemming voor de locatie in Hoog Catharijne. Zijn zorg is terecht, omdat een deel van de culturele plekken die Utrecht levendig maken op tijdelijke locaties zit. De kans is groot dat het Filmcafé opnieuw moet gaan zoeken.

Zowel DUIC als De Telegraaf hebben Klepière om een reactie gevraagd: “Wij doen nooit uitspraak over lopende gesprekken met geïnteresseerde partijen. We zien het als een positief signaal dat er voor deze locatie meerdere geïnteresseerde partijen zijn.” Lees het hele verhaal in DUIC.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12