3voor12 Utrecht

Vierde editie UP:Next van start

Dien vóór 1 september je plan in voor de beurs voor Utrechtse popmuzikanten

Het Cultuurfonds heeft een nieuwe editie gelanceerd van UP:Next, de beurs voor Utrechtse popmuzikanten. Professionele artiesten uit de provincie Utrecht kunnen tot 1 september een plan indienen voor een volgende stap in hun carrière. Eind 2024 selecteert de jury één plan, waaraan een beurs van €10.000 is gekoppeld. De artiest kan deze beurs naar eigen inzicht inzetten om een jaar te werken aan een vernieuwend muzikaal project, met uiteindelijk een live showcase in EKKO. 

UP:Next is een beurs voor artiesten uit de provincie Utrecht die al enige tijd bezig zijn en een stevige basis hebben. Met UP:Next wil het Cultuurfonds, samen met partners EKKO en muziekplatform 3voor12 Utrecht, ervoor zorgen dat de Utrechtse muziekscene blijft doorgroeien. Zo stimuleert het fonds artiesten ook om verder te bouwen aan een duurzame carrière. 

Plan indienen tot 1 september 2024
Iedere professionele artiest of band die zichzelf herkent in de criteria kan tot 1 september een plan indienen op www.cultuurfonds.nl/upnext. In oktober maakt de jury de shortlist bekend. In november wordt de winnaar onthuld, die dan een jaar de tijd heeft om aan de slag te gaan. Meer informatie over UP:Next en de criteria vind je op de website van het Cultuurfonds.

Faradays, Kypski en QUANZA eerdere ontvangers UP:Next
In 2020 nam Faradays de allereerste UP:Next-beurs in ontvangst. Ze deed een jaar lang muzikaal onderzoek, ging nieuwe experimenten aan en ontwikkelde een gloednieuwe live show met band en dansers.Faradays: “Met de support van UP:Next kon ik legitiem groter denken voor onze nieuwe live show. Naast financiële steun was het fonds een 'vote of confidence' voor ons als artiest en de creatieve weg die we kiezen.”

Eind 2021 ontving Kypski de tweede UP:Next-beurs, waar hij dit jaar aan werkt. Kypski kreeg deze voor zijn vernieuwende verhaal waarin hij - onder zijn eigen signature term ‘Syntablism’ - turntablism en modulaire synthesizers combineert. Kypksi: “De beurs van UP:Next creëert voor mij vooral de ruimte en vrijheid om mij weer op het muzikale deel te kunnen focussen, omdat ik nu goede mensen om me heen kan verzamelen die veel organisatorische zaken uit handen kunnen nemen.”

De derde UP:Next was voor muzikant en producer QUANZA. In zijn project brengt hij de westerse wereld en de Afrikaanse diaspora samen in “een kosmopolitische smeltkroes van genres”. “Ik heb Surinaams bloed, en het viel me op dat Surinaamse muziek 1-op-1 te linken was aan West-Afrikaanse muziek”, vertelde hij in een interview met ons. “Die relatie wilde ik onderzoeken - met name op ritmisch gebied - en die overeenkomsten als basis gebruiken voor mijn eigen werk.”

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12