3voor12 Utrecht

Fungo Bat laat obsessies de vrije loop op ‘Jedi Knight’

The Ramones, The Beach Boys en T-Pain in één track

Sam Verbeek’s obsessie voor obscure beat en psychedelica bleef lange tijd in de luwte van zijn andere projecten. Sinds een jaar heeft dit geesteskind echter een naam: Fungo Bat. Ook is er een live-band en een bij Excelsior verschenen debuut-EP. Onlangs zagen we de band nog als support van David Nance in dB’s. Vandaag is er een gloednieuwe clip: ‘Jedi Knight’.

Verbeek schippert constant heen en weer tussen Amsterdam en Baarn, waar hij opgroeide. “Veel van de opnames die ik doe - tot nu toe alles, bij gebrek aan geld voor een studio - zijn op locatie”, licht hij toe. “Van ‘Jedi Knight’ zijn bijvoorbeeld de drums in Hilversum opgenomen, de gitaren en bas in De Bilt waar ik toen woonde, en andere overdubs bij mijn pa thuis in Baarn.” Het nummer zelf baseerde hij op een concept dat al een tijdje in zijn hoofd zat: “Met alle huidige techniek kun je een hoop verschillende stijlfiguren loslaten op één productie. Ik wilde een lied maken waarbij The Ramones de band was, The Beach Boys de koortjes deden, maar in de studio van T-Pain. Daarom ook de auto-tune koortjes”.

De videoclip is opgenomen in de Pekingtuin in Baarn, waar hij vroeger regelmatig kwam om ongein uit te halen. In het Chinese restaurant dat in de clip te zien is had Verbeek de eerste afspraak met zijn labelbaas Ferry Roseboom, van Excelsior. “Dat leek me een geinige plek voor een eerste ontmoeting. Zo kwam ik op het idee om daar de clip op te nemen.”

In de clip dansent een jongen. “Hoofdrolspeler Timo is een vriend van ons, af en toe komt hij ook mee met live-shows. Danst 'ie een nummertje mee”, vertelt Verbeek. “Shoutout naar Timo. Vooral omdat 'ie het totaal geen probleem vond om zijn tanden te poetsen met ketchup. En omdat 'ie met zijn universitaire studie is gestopt omdat 'ie niet echt genoeg tijd had om te dansen. Nu werkt hij bij een goed restaurant en kan 'ie gewoon genoeg dansen. Dat vind ik echt badass.”

Woensdag 11 april speelt Fungo Bat in ACU.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12