Openluchttheater Bosspot in Amersfoort vult zich in de eerste week van september met muziekliefhebbers. Poppodium FLUOR organiseert zes concerten op deze mooie locatie, met onder andere MEAU en Racoon. Op dinsdagavond heeft Bazart de eer om als eerste de bühne te betreden, waar ze met hun Vlaamse energie het publiek laten dansen in de zomerregen.

De Belgische band heeft inmiddels al flink naam gemaakt in de Nederlandse muziekwereld. In 2016 braken ze door met de single ‘Goud’, die toen werd uitgelicht op de 3voor12 Checklist. Inmiddels treden ze vaak op in Nederland, brachten ze muziek uit met S10 en Eefje de Visser en stonden ze op Pinkpop en Lowlands.

Voor hun show in de Bosspot is Bazart weer de grens overgestoken om een bijzonder optreden te geven. Het openluchttheater ligt, zoals de naam al verklapt, midden in een bos. Bij aankomst zorgt dat gelijk voor een intieme sfeer. De locatie, die ook jaarlijks het decor vormt voor festival Into the Woods, is ideaal voor dit initiatief van FLUOR. Na een succesvolle eerste editie in 2023 hopen ze dat er dit jaar weer veel mensen naar het Amersfoortse Bosspot trekken voor de concertreeks. Het optreden van Bazart is niet uitverkocht, wat waarschijnlijk maar beter is vanwege de vrije plaatskeuze. Het openluchttheater bestaat namelijk uit een podium omringd door houten banken. Het podium is niet vanaf elke zitplek goed te zien. Gelukkig hoeft het publiek zich daar geen zorgen over te maken en draagt deze zorgeloosheid bij aan de gemoedelijke sfeer.

Om 20:00 uur verplaatsen de bezoekers zich van de aanwezige foodtrucks naar het podium, waar zangeres Elaine Hakkaart de spreekwoordelijke zaal alvast opwarmt. Voor iemand die pas een dag van tevoren heeft gehoord dat ze het voorprogramma mag verzorgen, weet ze haar Nederlandstalige verhalende pop mooi neer te zetten.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Elaine Hakkaart

Het is wel duidelijk dat het publiek haar energie heeft opgespaard voor het moment dat de Vlaamse popgroep het podium bestormt. Bazart trapt af met ‘Geef Mij Alles’, één van hun nieuwste nummers. Dat maakt het publiek meteen enthousiast. Eerst gaat de aandacht voornamelijk naar leadzanger Mathieu Terryn, maar je hoort snel dat er ijzersterke muzikanten achter hem staan. Naast de andere twee frontmannen, gitarist Simon Nuytten en toetsenist Oliver Symons, wordt de band onder andere ondersteund door Triggerfinger-drummer Mario Goossens en is er bij sommige nummers saxofoon te horen. 

(De tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Als de eerste regendruppels vallen, lijkt dat te zorgen voor een intieme sfeer. De locatie is helaas niet ingericht op deze weersomstandigheden, maar het stoort de meeste bezoekers nog niet. Zowel het publiek als FLUOR mag van geluk spreken dat leadzanger Mathieu een aanstekelijke energie heeft, want het optreden had zomaar in het water kunnen vallen. Bij de wat langzamere nummers is het ook merkbaar dat de energie bij het publiek wat daalt. Al zorgt het bij ‘Blijf Nog Even Hier’ juist ook wel voor een mooi moment. “Ik ben blij dat jullie hier blijven ondanks de regen”, deelt Mathieu. 

Wanneer het echt begint te stortregenen wordt het duidelijk hoe loyaal de aanwezige fans zijn. Bijna niemand laat zich hierdoor tegenhouden en er wordt hard meegedanst op ‘Van God Los’, een cover van de band Monza waarin Mario Goossens destijds ook drumde. Bij elk nummer legt Bazart de lat hoog en de steun van het publiek wordt beantwoord met een optreden van hoge kwaliteit. 

Mathieu is zelf niet bang om natgeregend te worden en danst regelmatig naast de tent, waar hij contact maakt met het publiek. Door tijdens de show een combinatie te vinden tussen sympathie en energie, weet de leadzanger het publiek dicht bij zich te houden en mee te krijgen in zijn optimistische vibe. 

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Na verloop van tijd druipen enkele bezoekers vroegtijdig af. Hoewel er regenponcho’s (tegen betaling) verkrijgbaar zijn bij de bar, vinden sommige aanwezigen dat de ervaring van het concert niet opweegt tegen de natte sokken. Door de weersomstandigheden zou je bijna niet opmerken dat de rest van het evenement goed geregeld is. Het geluid is van hoge kwaliteit, al zijn oordoppen geen overbodige luxe als je op de eerste rij zit.

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

De energie die aan het begin sterk aanwezig was en halverwege een beetje inzakte, wordt richting het einde weer opgepakt door de band. Tijdens ‘Grip (Omarm Me)’ haalt Mathieu alle hoge noten en zorgt doorbraakhit ‘Goud’ voor het hoogtepunt van de avond. De tekst “liever snel naar de hel dan traag naar de hemel” wordt luidkeels meegezongen en creëert een magisch moment tussen Bazart en het publiek. Deze twee waren aan elkaar gewaagd vanavond en hebben samen gezorgd voor een bijzonder concert in Bosspot. Het is een flinke klus om zo’n show in de stromende regen staande te houden, maar met deze band en dit publiek is dat gelukt.

Gezien: Bazart, dinsdag 3 september 2024 @ Bosspot, Amersfoort