1. (-) Woods – City Sun Eater in the River of Lights
Laat die wollige albumtitel je niet van de wijs brengen: de nieuwe Woods is dé indieplaat van deze lente. Invloeden uit afrobeat, reggae en soul leiden tot een overdaad aan weelderige blazers-arrangementen, terwijl de songs sterker zijn dan ooit.
2. (-) Lianne La Havas - Lost and Found (Matthew Herbert Remix)
DJ Koze's beste vriend Matthew Herbert droeg deze toffe tweetraps remix aan voor de aankomende verzamelaar van label Pampa (release: 29 april). Herbert maakte van de oorspronkelijke pianoballade een percussieve, organische housetrack waarin ineens een gemene bas onder de lieflijke vocalen van La Havas bromt.
3. (-) Drake - Pop Style en One Dance (tracks)
Helaas zijn de nieuwe Drake-singles nog steeds alleen te beluisteren als je een Apple Music-abonnement hebt. Een beetje YouTube-digger vindt wel een versie, maar bij 9 van de 10 filmpjes wordt de titel alleen als lokkertje gebruikt en zie je uiteindelijk een gast Counterstrike spelen. Niemand minder dan Jay Z en Kanye West (als The Throne) is aan boord van het rauwe, kale Pop Style waar de laatste nog maar even aan de VMAs refereert: “Jay about his business, and I’mma let you finish but…”. Ondertussen maakte Drake ook de releasedatum van Views From The 6 bekend: 29 april.
4. (-) Anbu – Real Real (track)
Dan wat hele toffe hiphop van eigen bodem. De Venlose rappers Anbu brachten dit jaar de Glocus Toekomst EP uit en droppen nu de hele dikke nieuwe track Real Real. “M’n naku’s die zijn real, real, real, real real…” Blijkbaar dachten buurtbewoners dat ook, want tijdens de opnames van een ontvoeringsscène voor de video van Real Real werd Anbu opgepakt omdat het allemaal net wat te overtuigend was.
5. (-) Bazart – Goud (Single van de Week)
Het poëtische Goud is de tweede single van de EP van het Belgische Bazart, en schopt het deze week tot Single van de Week in 3voor12 Radio. Denk aan electropop in de stijl van landgenoten Oscar and the Wolf (voor wie ze het voorprogramma verzorgden), maar meer nog als een Nederlandstalige Yeasayer. En dat komt geroepen, want die hadden we nog niet echt.
6. (-) 3voor12-sessies op Motel Mozaïque
Op Motel Mozaïque was afgelopen weekend genoeg fraais te zien. Hoogtepunten van het festival waren folkzangeres Amanda Bergman en de jonge countryzanger Marlon Williams en zij kwamen ook langs om sessies te doen in de Arminiuskerk, net als onder meer Nao en Damien Jurado. Kijk de sessies hier terug en check hier de hele top 10 van het Rotterdamse festival.
7. (-) The Field – The Following (album)
“De concentrische cirkels die de Zweed over de dansvloer trekt zijn dit keer pikzwart”, aldus dance-specialist onder de Checklistsamensteller René Passet over de nieuwe plaat van IDM-producer The Field. Natuurlijk weer ergens tussen ambient en techno in, maar deze keer sterk neigend naar het laatste. Ook niet vreemd dat het zo duister klinkt: volgens The Field gaat zijn nieuwe album conceptueel over hoe de mensheid het toch steeds maar weer blijft verkloten.
8. (-) Parquet Courts – Human Performance (album)
Topsingles Dust, Berlin Got Blurry en het titelnummer van de nieuwe Parquet Courts kenden we al, nu is de hele plaat er van de Texaans/Brooklynse indieband die noisy garagepunk laat samenvloeien met americana en 90’s slackerrock. En die derde plaat (eerste voor Rough Trade) mag er weer zijn hoor: Parquet Courts klinkt scherper dan ooit terwijl de filosofische teksten van Andrew Savage alleen maar beter worden. Ga de band checken op de Nederlandse festivals waaronder Pinkpop (!) en Down The Rabbit Hole.
9. (-) Indian Askin – Sea of Ethanol (3voor12 Album van de Week)
We moeten nog even wachten op de debuutplaat van 12van3voor12-band Indian Askin. Later deze week zal het album vol dEUS/Beck-achtige 90’s rock met psychedelisch randje op de Luisterpaal verschijnen, lees hier alvast hoe het klinkt: “Sea of Ethanol is een album als een Sansevieria: puntig, licht giftig en niet kapot te krijgen.”
10. (1) Leon Vynehall – Rojus (Designed to Dance) (album)
Zoemende synths, fluitende vogels, hijgerige vocals en ouderwetse housepiano’s. Het nieuwe album van de Britse hosuemeester Leon Vynehall is, nu de lente echt begonnen is, precies de goede plaat op het goede moment.
11. (-) Teleman – Briljant Sanity (album)
Oorspronkelijk uit de as van Pete & The Pirates ontstaan heeft de Londense band Teleman inmiddels het tweede eigen album uit. Dat betekent subtiele gitaarpop met ook een grote rol voor een batterij synths waaronder een Mellotron en een Korg Trident. Dit alles naadloos geproduceerd door Dan Carey (o.a. Kate Tempest, TOY).
12. (-) Sadar Bahar in OT301
Je zou het in de Motel Mozaïque-drukte bijna vergeten, maar ondertussen vierde Rush Hour de nieuwe winkel met een driedaagse Somewhere In Amsterdam-marathon in OT301, Amsterdam. Tijd om daar zondag nog maar eens aan te haken dus, want niemand minder dan discokoning Sadar Bahar draaide met een andere Chicago-oudgediende: Lee Collins. Een geweldige avond met een typisch relaxt zondag-naar-de-clubgevoel, en Rush Hour-eigenaar Antal Heitlager die extatisch door de zaal stuiterde. Lees ook een diepte-interview met Antal over ‘het succes van angstaanjagend specialisme’.