Een maand eerder dan normaal beginnen we met het nieuwe seizoen van Club 3voor12 Utrecht. Zoals inmiddels bekend gaat dB’s verhuizen. Daarom grijpen we zoveel mogelijk momenten aan om nog iets te organiseren op de plek die vanaf het prille begin de thuisbasis is van Club 3voor12. De insteek is in al die jaren nauwelijks veranderd: het presenteren van drie (af en toe wat meer) opkomende artiesten uit de provincie, en soms van daarbuiten. Vanavond zijn dat Sippy Cup, Bitterlemon en Apeshit.

Sippy Cup

Sippy Cup start de avond. Vorig jaar presenteerde de rapper uit Maarssen zijn debuuttape 1820 met een wilde show in De Helling. Sindsdien heeft hij een hele reeks nieuwe singles uitgebracht, waarop hij verschillende facetten van zijn leven deelt. Hij begint vrij rustig, maar verderop in de set komen de verschillende aspecten van zijn muziek aan bod. Zijn set bevat zowel donkere tunes, meer toegankelijke tracks en energieke nummers. Naast de eerder verschenen nummers doet hij ook twee tracks die op een nieuwe EP moeten verschijnen. Sippy heeft een emo-momentje als hij met zijn ‘goonies’ op het podium staat. Vanavond zijn dat dj Kuro Katana, Big C (als MC) en gast artiesten Leon en Numbfreezer. Na twee rustige tracks sluit Sippy af met een nummer dat een harde beat als basis heeft. “Ik wil iedereen zien bewegen”, zegt hij, wat prompt ook gebeurt.

Bitterlemon

De tweede act van de avond is Bitterlemon. Het vijftal mengt indiepop, rock en synthpop tot een dromerig geluid en met een flinke dosis melancholie. In augustus hebben ze een surftour gedaan in Spanje en Frankrijk en die trip sluiten ze vanavond af in dB’s, zonder strand dan wel (de bouwput om de hoek tellen we niet mee). Bitterlemon begint erg ingetogen met kleine, dromerige liedjes waarin veel lucht zit. Daardoor zijn de toetsen en achtergrondvocalen van Sarah Zijm goed te horen. Het tweede deel van de set is steviger met veel (psychedelisch) gitaarwerk en het toewerken naar een echte climax. We kunnen ons voorstellen dat juist die nummers goed werken op een feestje na een lange dag surfen.

Apeshit

De eerste Club van het nieuwe seizoen wordt afgesloten door Apeshit. De jonge band debuteerde afgelopen juni met een EP vol punkliedjes met soms een indierandje. De zaterdag na deze show spelen ze op Into the Great Wide Open, maar voor het zover is gaan ze eerst dB’s nog even slopen. Deze show is meteen ook de eerste voor nieuwe drummer Bence, die zo een try-out voor ITGWO kan doen. De stemming zit er meteen vanaf de eerste noten in. De fans gaan los en dansen en moshen, als Apeshit zijn nummers met veel passie en energie de zaal inslingert. Ze spelen veel werk van de EP, maar ook een nieuw nummer. De band sluit deze show af met ‘Sex Sells’, waarbij zanger Kees op de schouders van hun oude drummer Luca al zingend door de zaal van dB’s beweegt. Apeshit is klaar voor ITGWO en Vlieland.

Gezien: Club 3voor12 Utrecht augustus 2023 met Sippy Cup, Bitterlemon, Apeshit, donderdag 31 augustus 2023 @dB’s, Utrecht