Op 18 november dropte de uit Maarssen afkomstige hiphopartiest Sippy Cup zijn debuuttape 1820. We gingen naar de releaseparty, die plaatsvond tijdens een editie van Nietmachine in De Helling.

Als we bij De Helling aankomen voor de releaseparty van de Maarssense rapper Sippy Cup zijn er al aardig wat plukjes mensen binnen en buiten te vinden. We hebben wel meer OPEN avonden bezocht, deze vroege opkomst was meer dan gemiddeld. Een lekker vol café dus, wanneer Steep, de vaste host van hiphop-/kunstavond Nietmachine, eerste act Southsideklik aankondigt. De groep uit Eindhoven krijgt het publiek met hun boze trap mee en de sfeer begint er lekker in te komen. Dezelfde energie blijft gedurende de hele avond, zoals bij Gato, die allerlei bevriende artiesten heeft meegenomen en een show doet die qua tracks heel erg uiteenlopend is. Een eerste moshpit begint hier en daar los te komen. Hetzelfde verhaal bij Hadess, met zijn ballads van de boeman.

Daarna is het tijd voor de persoon waar de avond allemaal om draait. Sippy Cup en zijn net uitgebrachte project 1820. Die titel staat voor de periode waarin Simon van Klooster, zoals Sippy echt heet, muziek maakte, maar het niet echt voelde. Na die periode, toen hij in 2020 met vrienden het platform Kanagawa startte, begon de inspiratie weer te vloeien. Kanagawa is een soort 101Barz, waar artiesten de ruimte krijgen om hun muziek te laten horen. We schreven er al eerder over. In die tijd kwam hij met zoveel met mensen in contact, dat de inspiratie weer terug begon te komen.

Sippy’s tape 1820 bestaat uit acht tracks. De meeste daarvan zijn plugg, een genre dat ontstaan is uit een bepaalde wave op soundcloud die in de afgelopen vijf jaar is opgekomen. Diepe bassen, digitaal-gemaakte melodieën die vaak dromerig klinken, gemaakt met synthesizer-plug-ins. Vooral de track ‘All Alone’ (die al eerder als videoclip uitkwam) op een productie van Dencho en Milanezie, is hier een voorbeeld van. Daarnaast is ‘Oppgeslagen’ een track die er voor ons uitspringt, waarin Sippy rapt over hoe wit en smal hij is. Een track met humor, die eruit springt in een plaat vol met wat zwaarmoedigere tracks.

Gezien: releaseparty Sippy Cup, dinsdag 22 november 2022 @ De Helling