Mick Verweij werkt bij V2 Records en is sinds drieënhalf jaar ook één van de programmeurs van onze maandelijkse showcaseavond Club 3voor12 Utrecht. Met dat laatste gaat hij na de november-editie stoppen, onder andere omdat hij een nieuwe terugkerende live avond in NAR gaat organiseren: DOGREL. Daar zie je acts die zich bewegen in het muzikale vierkant van (post)punk, hardcore, new wave en shoegaze. We vroegen Mick naar het idee achter zijn nieuwe avond.

Postpunk is behoorlijk hot. Festivals als Loose Ends en Here’s The Thing focussen zich voor een groot deel op het genre en Utrecht heeft ook al Tinnitus. Er kon nog wel een avond bij vond je?
Jazeker. Het aanbod groeit, dat zie je in andere steden, met bijvoorbeeld Here’s The Thing in Tilburg en Zeitgeist in Nijmegen, maar dat komt ook omdat er meer vraag naar is. Zo stond ik voor de zomer op een uitverkocht punk-evenement in De Nijverheid en was 80% nog geen 21 jaar. Daarmee zie je duidelijk dat het leeft bij een nieuwe generatie. Ook schieten nieuwe punks-bands als paddenstoelen uit de grond. Zeker in Utrecht, met bijvoorbeeld bands als Bowl, No Brains, Rats and Daggers, Fitband en Apeshit. In Utrecht kan je altijd gezellig naar de kroeg, en er is veel op het gebied van dance, maar de nacht ingaan met punk, dat is nog best lastig. Ik ben erg blij met een avond als Tinnitus en het avond-/nachtconcept Freaky Dancing, maar DOGREL, is los van de toffe locatie, muzikaal net weer iets anders en een avond waarin veel genres en muziekstijlen samenkomen. 

Is DOGREL eenmalig of wordt het een terugkerende avond?
Een terugkerende avond. Het zijn tenminste drie edities en wellicht dat er nog iets bijzonders aankomt in de zomer. 

Voor welke genres kan een bezoeker op een DOGREL-avond terecht? 
DOGREL is een avond waar je een mix kan verwachten van (post)punk, hardcore, new wave en shoegaze en dit altijd live. Het is een bandavond waarin we een goede balans proberen te vinden tussen dansen en moshen. Het is dus niet alleen raggen, kijk naar bijvoorbeeld dorpsstraat 3. Daar zul je misschien niet direct in een moshpit komen, maar de band is met hun teksten en synths ontzettend goed in het opbouwen van die spanning. Juist het opbouwen van die spanning en het schurende karakter van de muziek is iets wat ik graag met DOGREL wil neerzetten.

Met dorpsstraat 3 (op de foto), dat o.a. is geselecteerd voor de Popronde, heb je alvast één van de meest veelbelovende acts binnen deze genres. Wat kun je vertellen over badtime en Burlers?
Badtime is een muziek- en visuele kunst samenwerking tussen ​​Kevin Schuit en Ioana Ciora, waarin de muziek als soundtrack van de tekeningen fungeert. Dit door drumbeats, synths en riffs van een elektrische gitaar. Het is donker en erg dansbaar.

Burlers daarentegen is minder dansbaar, maar zeker niet minder energiek. De band is een mix tussen hardcore- en garagepunk en is ooit begonnen om onverwerkte tienerwoede, burgelijke ongehoorzaamheid en doodgewone primitieve emoties een plek te geven. De band is de afsluiter bij DOGREL, daarbij verwacht ik zeker een moshpit.

Hoe zorg je dat je originele line-ups kunt samenstellen uit een vijver waarin meer mensen vissen?
Het aanbod groeit op het gebied van avonden die zich richten op (post)punk, dus deels vissen we in dezelfde vijver, dat klopt. Door de verschillende genres en muziekstijlen,  hebben we ook wel meer bands om uit te kiezen en kunnen we daardoor ook een gevarieerde avond neerzetten.

Natuurlijk is het ook belangrijk om er vroeg bij te zijn en veel opzoek te gaan naar bands. Dat is gelukkig iets wat ik heel graag doe, juist op al die verschillende avonden. Er zijn al een aantal bands bevestigd voor de komende edities, maar uiteraard mogen bands zich altijd aanmelden. Dat kan door een DM te sturen of te mailen naar info@dogrel.nl

We vermoeden dat de naam van de avond ontleend is aan de titel van het eerste album van Fontaines DC? Dat vind je dan ook vast wel een toffe band. Wat is je (op één na) favoriete band binnen dit genre?
Dat klopt helemaal. Ik vind het lastig om er maar één te noemen, dus ik noem er graag meerdere. Zo luister ik naast Fontaines graag naar The Murder Capital, BAMBARA, Moreish Idols en uiteraard IDLES.

Te zien: DOGREL met dorpsstraat 3, badtime en Burlers, zaterdag 21 oktober 2023 @ NAR Café der Kunsten