Afgelopen zondag gingen we langs bij dB’s voor een avond met Kboy en de Goedzo Jongens, die samen met Bumble B-Boy het voorprogramma vormden van het Amerikaanse Skating Polly. We spraken over hun nieuwste EP Mukus Mensenslijm die vorig jaar uitkwam, wat hen bezighoudt voordat hun show begint en hoe ze aan zo een coole bandnaam komen. Maar vooral over de hamvraag: zijn scheetgrappen nou grappig of niet?

Welkom, in het alsmaar-uitbreidende universum van post-punkband Kboy en de Goedzo Jongens. Hier mag alles: krab aan je kont of waar dan ook als je jeuk hebt (word een Scratchpert) en frunnik met het stof uit je navel als je daar zin in hebt. In dit universum klinken de klanken van het zang- en gitaarspel van Kboy, speelt Mr Spooky de basgitaar, slaat Mark Rutte op de drums en hoor je Freaky Funk op gitaar. Hier is vies zijn helemaal niet vies en is het gewoon leuk om over billen te zingen. Maar vooral is het hier warm van liefde, zijn er Pombär chips in overvloed en mag je boven alles zo vies zijn als je bent (of wil zijn. Vies zijn is ook gewoon leuk). In dit universum is ruimte voor foutjes, maar vooral voor anussen (of is het meervoud van anus 'ani'? Hoe het ook zij: het maakt niet uit, hier is ruimte voor foutjes).

Kboy en de Goedzo Jongens. Zo een bandnaam heb je waarschijnlijk nog niet eerder gezien. Een benaming geïnspireerd op Kboy’s schoolgenoot van de middelbare, die een vogel had wiens naam begon met een ‘K’. Een vogel die de klasgenoot vastlegde op zijn instagram en die hij tijdens het filmen enthousiast aanmoedigde met, je raadt het misschien al: “Goedzo jongen!” Hier werd voor lead-zangeres Kboy direct een bandnaam geboren: Kboy en de Goedzo Jongens.

(tekst gaat verder onder de foto)

Kboy en de Goedzo Jongens

Hoogstwaarschijnlijk heb je niet alleen nog nooit eerder een bandnaam als deze gezien, er is nog veel meer aan deze band een nieuwe ervaring. Er zijn niet veel andere bands die in het genre cursed Klokhuis passen, aldus bassiste Mr Spooky, en de rest van de band beaamt het. Het is de reden dat ze vaak geboekt worden naast andere punk-bands, wat maakt dat het publiek doorgaans met verschillende verwachtingen aanschuift bij een optreden. Dit ziet de band echter als een uitnodiging: “Wij zijn geen stoere punk-band”, vertelt Kboy, “maar juist daarom hebben we de kans het publiek blij te verrassen met iets anders”. Toch heeft de band ook wel zin om meer gelijkgestemden te ontmoeten, zoals bij de band Bumble B-Boy die hen zondagavond vergezelde met een eigen optreden. De band roept op:  “Meer rare bands alsjeblieft zodat we met ze kunnen spelen! Met vrouwen!”

In het universum dat ze zelf scheppen, de woorden van Freaky Funk, is elk optreden een uniek vormgegeven verhaal. Ervan overtuigd dat alleen het spelen van muziek tijdens een show maar 'saai' is (hun nummers zijn dat in onze mening alles behalve), begeleidt de band elke show met een dosis theater. Zo creëren ze een uniek verhaal dat past bij de nummers die ze spelen. Nummers volgen elkaar op zodat ze in de verhaallijn passen en voor sommige nummers worden zelfs compleet nieuwe songteksten verzonnen. 

Het is fijn om (h)erkend te worden in je vreemd zijn, in je vies zijn of in je anders zijn. Kboy en de Goedzo Jongens’ nummers zijn niet per sé heel politiek (want ook dat is saai vertellen ze), maar vinden vaak wel overlap met wat hen op het moment bezighoudt. Dat kan politiek getint zijn, maar dat spectrum is breed: van bezingen van het grappig vinden van scheetgrappen (wie vindt dit nou niet grappig? Oprechte vraag.), tot het bekritiseren van de gehele veestapel, zoals in hun meest recente show bij dB’s, alles komt voorbij. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Kboy en de Goedzo Jongens

Wat de band mee wil geven? Volgens drummer Mark Rutte is dat bovenal dat je jezelf niet zo serieus moet nemen. Ook al is dat alleen al te pretentieus om toe te geven. “Tijdens een show zijn we vanalles al eens geweest: snot, sperma, ingewanden van iemand die een kaartspel heeft ingeslikt, écht vanalles” vertelt Kboy. Rollen die de bandleden zichzelf aanmeten gaan vaak gepaard met een tweede pseudoniem op het podium. Zo stond de band lang foutief in het systeem van dB’s als ‘Cowboy en de Goedzo Jongens’. Een gegeven dat de band natuurlijk geen andere keus liet dan een duik te nemen in hun innerlijke cowboys en koeien. Wat ontstond was Cowboy als leadzanger, Cowboygirl op bas en Loei en Moei op respectievelijk drums en gitaar. De rollen worden vaak ondersteund met face- en bodypaint en een geheel aangemeten tweedehands garderobe, passend bij het thema van de avond. 

Tijdens een optreden van Kboy en de Goedzo Jongens verdwijnen de lijnen van waar het podium eindigt en het publiek begint. Het liefst zou de band zodra ze op het podium staan er zo snel mogelijk weer af willen, om met het publiek te kunnen knuffelen. Toch merk je van dat ongemak weinig tijdens de show. De dynamische zang van Kboy wordt consequent ondersteund door strakke drums van Mark Rutte en zowel bas als gitaar zijn helder en stroomlijnen de nummers die voorbij komen. Mr Spooky speelt in haar rol zelfs bas liggend op haar rug. Wat wil je nog meer?

(tekst gaat verder onder de foto)

 

Kboy en de Goedzo Jongens

Kortom, wie op zoek is naar een band die vlak voor de show nog melksnorretjes schminkt, koeienvlekken bodypaint, een aambeien-yell doet, diadeems met oren maakt van restjes stof van hun show over spermacellen (#sustainable) en pakken sojamelk beschildert met  “Dit is koemelk hoor”, dan ben je bij Kboy en de Goedzo Jongens op het beste adres. Of als je aambeien hebt en daarover wil horen. Of als je gewoon mens bent, en je wilt horen zingen over alle viezigheid die daarbij komt kijken. En die scheetgrappen, die zijn trouwens wél grappig.

Goed nieuws! Kboy en de Goedzo Jongens is vrijdagavond 10 maart 2023 te zien in ACU. Komt dat niet uit? dan kun je naar ze komen kijken op 22 april in dB’s.