Zaterdag 9 december staat voor de negende keer Weerd op het programma. Al anderhalf jaar nodigen oprichters Vasco Vlasveld en Wessel Verkerk lokale en toonaangevende dj’s uit, die met muzikaal diverse en uitdagende sets de dansvloer van EKKO laten volstromen bij hun sfeervolle clubnachten. Hoogste tijd om met de mannen in gesprek te gaan over clubavonden, houdbaarheid, het Utrechtse nachtleven en de charme van all-nighters.

Weerd is EKKO op z’n best met soulvolle muziek, uitzinnige dansers en smaakvolle verlichting. Het enthousiasme spat er dan ook van af wanneer Wessel Verkerk en Vasco Vlasveld beginnen te vertellen in een bovenkamertje van het poppodium. “Er is vaak zo’n moment op een avond: ik ben zelf aan het dansen en kijk om mij heen in de zaal, ik zie mensen met hun ogen dicht dansen, de dj zit er goed in en dan denk ik: yes, dit is wat we willen! Het klinkt misschien cliché, maar dat raakt mij”, vertelt Verkerk. 

Even kort voorstellen: Verkerk, draait als dj onder de naam Wes en was voorheen organisator van het alternatieve discofeest Klabu. Vlasveld is ook dj en tevens nachtprogrammeur bij EKKO. Het zijn goede vrienden en qua muziek qua muzieksmaak hebben ze altijd veel raakvlakken gehad. Vlak na de coronapandemie voelen ze dat het tijd is. Vlasveld en Verkerk gebruiken hun ervaring uit het clubcircuit, bundelen de krachten en werken aan hun ultieme intieme clubavond: Weerd. Het uitgangspunt is een feest dat niet in een hokje te stoppen valt. Niet alleen disco of alleen house: maar vrijheid voor de dj en een plek waar de sfeer op één staat. De sfeer centraal dus, maar hoe creëer je die?

De clubavond
Verkerk benadrukt dat een clubavond een gezamenlijke ervaring is van het publiek, het personeel, de vrijwilligers en de dj’s. Voorafgaand eet iedereen samen: de dj’s, organisatie en vrijwilligers. “Dan merk je dat de spanning daalt. De dj’s beter weten wie wij zijn en hoe de avond gaat lopen en daardoor zitten ze lekkerder in hun vel. We willen niet dat het voelt voor artiesten als just another gig. Zij moeten voelen dat we het samen hebben neergezet.”

Dit gevoel is wat het duo ook over wil brengen aan het publiek. Zo staan zij zelf bij de deur om bezoekers welkom te heten. “Als het publiek op die manier binnenkomt en zich vrij en veilig voelt, wordt deze energie ook gebruikt door de dj. Dan heb je een goede wisselwerking en gaan mensen dansen”, aldus Verkerk. “Daarnaast krijgen mensen ook een gezicht bij de avond: ‘Wanneer wij iemand verwelkomen bij de deur doen we dat niet met een hele stellige waslijst aan regels, maar meer van; hé dit is waar we voor staan en we doen het allemaal samen.” Om dat wij-gevoel nog extra te benadrukken, loopt tijdens de nacht een awareness team van vrijwilligers rond die benaderbaar zijn voor het publiek. Zij houden de huisregels van Weerd in de gaten en zorgen er vooral voor dat iedereen zich veilig voelt.

Zo proberen ze uiteindelijk de juiste sfeer te creëren. “Wij zijn blij wanneer het publiek tevreden is en de dj’s blij zijn, maar ook het personeel. Daar gaat ons om. Dat is wat we willen met een clubavond: dat iedereen en alle aanwezige partijen gewoon een vette avond hebben gehad.” Verkerk geeft aan dat het doel van Weerd niet perse is om te groeien, maar juist om ‘houdbaar’ te blijven: “Ons doel is om een fijne clubavond neer te zetten en dat heb ik het liefst met 300 man hier in de EKKO.” Vlasveld bevestigt dit: “Ik denk dat wanneer iets veel groter wordt, het automatisch ook onpersoonlijker kan worden. Wij willen die feeling die wij de afgelopen edities hebben gehad, juist behouden.”

Verandering in het Utrechtse nachtleven
Het Utrechtse nachtleven is in beweging. In samenwerking met de gemeente is een Nachtvisie opgesteld, waarin in onder andere het streven is uitgesproken om in 2026 drie nieuwe clubs in Utrecht te realiseren. Ook de mannen van Weerd voelen dat en zien de veranderingen aankomen. “De Nachtvisie an sich, is natuurlijk super goed. Zeker het feit dat de gemeente dit steunt”, benadrukt Vlasveld. “Wanneer wij met Weerd uitverkopen zie je dat datzelfde weekend ook WAS. en de NAR vol staan. Dus je voelt dat er teveel mensen zijn voor het aanbod dat er is.” Vlasveld meent dat de gemeente een belangrijke partner kan zijn in het realiseren van nieuwe plekken.  

Vlasveld plaatst bij zijn optimisme ook wat kanttekeningen. “Aan de andere kant voel ik ook dat inmenging van de gemeente met bepaalde dingen niet altijd goed is. De interessante feels van de nacht liggen juist ook heel erg bij aspecten waar de gemeente geen invloed op heeft. Daarnaast vind ik het als nachtprogrammeur van EKKO natuurlijk ook spannend. Er komen veel nieuwe plekken bij de komende jaren, dan moet je als organisatie echt bouwen aan je achterban.”

Toch kijkt Vlasveld vooral positief naar het Utrechtse nachtleven. “Wat ik tof vind is hoe iedereen in Utrecht in verbinding is met elkaar: zo spreken de verschillende clubs elkaar vaak en wordt er een gezamenlijke agenda gebruikt. Waarin we kijken naar hoe je elkaar niet bijt met de specifieke avonden. Bijvoorbeeld dat je niet vier queer avonden in een weekend hebt, maar die verspreidt. Dat vind ik heel hoopvol.”

De december all-nighter
Terug naar de muziek. Bij de december edities geeft Weerd het podium aan één dj, een all-nighter dus. Waarom? “Iedereen is aan boord, man!” roept Vlasveld en legt de charme van één dj voor de hele nacht uit: ‘Wanneer één iemand speelt, werkt die helemaal op van nul naar het hoogtepunt rond 1 uur ’s nachts. Als het dan aan is, kan een dj iedereen overal mee naar toe nemen. Het zorgt echt voor een collectieve energie.”

Komend weekend is het de beurt aan Leroy Rey. Vlasveld kan niet wachten: “Elke track die hij draait voelt hij. Hij belichaamt alle tunes die draait en hij kan echt veel kanten op”. Verkerk voegt daar tot slot aan toe: “Dat is vet, want dat willen wij laten zien met onze avond: niet alleen maar house of alleen maar disco. Ik ben benieuwd waar hij ons mee naartoe neemt.”