Zaterdag 11 september gingen tienduizenden opnieuw de straat op, verspreid over maar liefst tien steden, om aandacht te vragen voor de onmogelijke situatie waarin de evenementenbranche zich al anderhalf jaar bevindt. Dit was nodig, omdat het na het eerste Unmute Us-protest in augustus oorverdovend stil bleef.

Rond het middaguur is het al druk aan de Maliebaan. Hier verzamelen de grote trucks met dj’s en geluidsinstallaties die voor de muzikale omlijsting van de protestmars gaan zorgen. Grote festivals en organisaties als Down The Rabbit Hole, Grasnapolsky en Mojo zijn allemaal present. Tussen deze bonte stoet vinden we ook de bakfiets van Evenementenmensen, voor de gelegenheid voorzien van een geluidsinstallatie en professionele dj-tafel.

Evenementenmensen is een online platform dat mensen uit de evenementenbranche samenbrengt om kennis, deskundigheid en ervaring uit te wisselen. Het platform werd vorig jaar maart, gelijktijdig met de eerste coronalockdown, opgericht door Ann de Vries, ook bekend van De Centrale, een boekings- en productiekantoor voor festivals, muziek en evenementen. De behoefte aan zo’n platform werd al snel duidelijk, vanwege de ingrijpende gevolgen voor de sector en de mensen die er hun brood mee verdienen.

Terwijl de vrijwilligers druk bezig zijn met het versieren van protestborden met pakkende leuzen (‘Smells Like Geen Spirit’, ‘Den Haag is vaag’) praat 3voor12 Utrecht met Anne Bareman, sinds deze zomer contentmanager en producent voor Evenementenmensen: “Wij zijn hier vandaag aanwezig uit solidariteit met alle mensen uit de evenementenindustrie die al anderhalf jaar hun beroep niet of nauwelijks kunnen uitvoeren. We willen zichtbaar zijn en ze op deze manier een hart onder de riem steken.”

Bareman vertelt hoe ze de coronatijd zelf is doorgekomen: “Vóór de crisis werkte ik als communicatiemedewerker voor diverse festivals en evenementen, waaronder het Grachtenfestival in Amsterdam. Dat ging vorig jaar, in uitgeklede vorm, nog wel door, maar verder was er dus nauwelijks nog werk voor mij. Uit noodzaak ben ik toen maar bij de GGD gaan werken als teamleider BCO (bron- en contactonderzoek).”

Wat zijn de verwachtingen voor vandaag? Bareman legt uit: “Na de vorige Unmute Us-demonstraties op 21 augustus bleef het oorverdovend stil in politiek Den Haag, geen reactie, nul komma niks. Dat voelde echt als een dikke middelvinger, dus staan we hier vandaag weer. In meer steden (10 in plaats van 6) en hopelijk ook met meer demonstranten, om nogmaals te laten zien en horen dat het zo echt niet langer kan. Daarom lopen wij nu ook mee.”

Tegen 2 uur is het al aardig volgestroomd op de Maliebaan. 3voor12-oudgediende Waldo Volmer heet als een volleerd spreekstalmeester vanaf de wagen van de organisatie de deelnemers welkom. Bij het startsein leidt hij de protestmars in goede banen door de wagens van de deelnemende organisaties aan te kondigen. Deze draaien één voor één de Nachtegaalstraat op, waarna de demonstranten kunnen aanhaken bij hun favoriete wagen. Als elfde ‘wagen’ is daar de bakfiets van Evenementenmensen, die zich met prima dj's kranig weert, tussen het geweld van de twee trucks die voor en achter hen rijden. Al snel slaat de goede sfeer die de dansende vrijwilligers uitstralen over op andere demonstranten en omstanders, want naarmate de protestmars vordert, wordt het steeds drukker rond de bakfiets. De vibe van de optocht doet sterk denken aan de tijden van de Fast Forward Dance Parade, zoals die begin deze eeuw jaarlijks in Rotterdam werd georganiseerd. 

Bovendien was Evenementenmensen zo slim om met logo’s en linten versierde paraplu’s uit te delen. Geen overbodige luxe, want in de Nobelstraat barst ineens een korte, maar hevige plensbui los. Hier en daar komen er ook poncho’s tevoorschijn, wat bijdraagt aan het echte festivalgevoel dat veel demonstranten nu al twee zomers zo missen. 

Na een lange, maar geslaagde middag, komt Unmute Us #2 aan zijn eind. Voor het team van Evenementenmensen is het dan tijd voor een paar welverdiende biertjes. Ann de Vries blikt kort terug op de dag: “We hebben vandaag laten zien dat we er, ondanks de galmende stilte, nog altijd zijn. En we waren erbij! Ook al zijn we maar een kleine speler tussen de gigaproducties met hun monstertrucks vol paaldansers, strippers en confettikanonnen. Met onze beperkte middelen, paraplu’s en bakfiets hebben we het gewoon geflikt met z’n allen. Een kippenvelmoment.”

De protestmars bracht alleen al in Utrecht ruim 10.000 mensen op de been en ook in de negen andere steden was het druk. Nu maar afwachten of er vanuit de politiek dit keer wel een bevredigende reactie komt. Tijdens de persconfentie van dinsdag 14 september zal meer bekend worden gemaakt.