Eindelijk! Na 1,5 jaar was het weer mogelijk om een show in EKKO te bezoeken. Andere Utrechtse podia hebben sinds de start van de coronapandemie in meer of mindere mate live optredens georganiseerd, maar in EKKO was dat vanwege de logistieke situatie van de zaal niet mogelijk. Het podium aan de Bemuurde programmeerde in de tussentijd nog wel shows, maar deed dat op andere locaties zoals TivoliVredenburg en De Nijverheid. Door het loslaten van de 1,5 meter kan EKKO nu echter ook weer optredens in eigen huis organiseren. Deze zondagavond kan dus met recht een heropening worden genoemd.

Voor de opening heeft EKKO een dubbelshow neergezet van twee Utrechtse acts: Amber Arcades en Figgie mogen als eerste het gloednieuwe geluidssysteem proberen. Figgie heeft de covid-stilte toch nog enigszins goed kunnen benutten. In november heeft het viertal een EP opgenomen in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. In Mijn Huis verscheen afgelopen 30 juni en werd die dag gepresenteerd met een grootse show in de Ronda. Vanavond staan ze met een uitgebreide band (XXL) in EKKO. De band is onder de indruk van de dansmoves van de bezoekers, die laten zien dat ze veel zin hebben in hun eerste staande show sinds tijden. Tijdens ‘Toveren’ laten ze de hele zaal meezingen bij de tekst: “Vroeger vloog ik naar de maan en dronk ik uit de oceaan”.

Voor Amber Arcades is het zelfs de eerste ‘post covid’ show. Annelotte de Graaf heeft echter niet stil gezeten. Een nieuw album is inmiddels bijna klaar en de band probeert vanavond een paar van de nieuwe liedjes uit, tot vreugde van het publiek. De Graaf – die enkele dagen eerder van Amsterdam is terug verhuisd naar Utrecht – vertelt dat de show ook een beetje voelt als ‘een welkom terug Annelotte-feestje'.

Na de twee optredens zoekt een behoorlijk deel van de concertgangers de dansvloer op om te dansen op de nummers die DJ St. Paul draait. Dat deel van de avond kent met Angel Olsens ‘Shut Up Kiss Me’ een mooi en verrassend hoogtepunt. Eén van de concertgangers kan zijn knaldrang niet meer de baas en verzorgt een potje alternatief boulderen, met gebruik van de rigging aan het plafond, waaraan de zaallampen zijn bevestigd.

Onze fotograaf Mirel Masic bezocht de show en legde die vast als een bezoeker die EKKO na lange tijd weer bezoekt, of als iemand die er nog niet eerder is geweest. Van de buitenkant naar de entree, door naar het café, de zaal met daarin de dj-booth en natuurlijk de bands.

Gezien: Amber Arcades + Figgie + DJ St. Paul, zondag 26 september 2021 @ EKKO