Deze zomer kreeg Amersfoort zijn eerste creatieve broedplaats: OOSTWEST. Een ruimte voor ontmoeting, ideeënuitwisseling en experiment. We spraken met gangmakers Ferdinand Eloff en Rob Hogenboom over hun ideeën en plannen.

Aan de rand van het Amersfoortse bedrijventerrein De Isselt, op een steenworp afstand van poppodium FLUOR, staat een gloednieuw gebouw waarvan je niet meteen kunt zeggen wat het is. Een langwerpige pand, grotendeels opgebouwd uit zwarte containers, twee lagen op elkaar. Afgezien van recent aangebrachte street-art in het middendeel zou je kunnen denken aan een mobiele locatie van een accountantskantoor. In werkelijkheid huist hier sinds afgelopen zomer broedplaats OOSTWEST, een plek bij uitstek voor creatieve experimenten.

Op de begane grond bevinden zich tien werkplekcontainers van ongeveer 2,5 bij 6 meter, te huur voor Amersfoortse creatieve ondernemers. De containers bovenop zijn voor opslag. In het midden bevindt zich een centrale ruimte die het midden houdt tussen een kroeg, kantoor en huiskamer: tafels en stoelen voor laptop-zzp’ers, een paar grote planten, een verdwaalde synthesizer, een bar en uitstekende koffie. Hier spreken we met de twee gangmakers van broedplaats OOSTWEST: Ferdinand Eloff en Rob Hogenboom. 

Creatief gat
Eloff en Hogenboom, begin dertigers, verdienden hun sporen in het alternatieve circuit van Amersfoort, onder meer bij dj-café Tjommies in de binnenstad, waarna Eloff als muziekprogrammeur betrokken raakte bij culturele ontmoetingsplek de Volmolen. Begin 2021 werden de twee aangezocht door ‘broedplaatsmakelaar’ De Plaatsmaker om OOSTWEST van de grond te tillen als een plek voor creatieve kruisbestuiving. “Dat past wel bij ons,” zegt Eloff. “Wij houden van ontwikkelen.”

De broedplaats komt voort uit twee belangrijke ontwikkelingen. “Amersfoort telt inmiddels meer dan 150.00 inwoners,” vertelt Eloff. “De gemeente besefte dat er in de stad een heel groot gat was tussen creatieve beginners aan de ene kant en professionals aan de andere kant – tussen kleine organisaties als Per Expressie en grote als Into the Woods. OOSTWEST is bedoeld om dat gat op te vullen en de creatieve sector in Amersfoort te stimuleren.” Hogenboom: “De tweede reden is meer praktisch: de stijgende huurprijzen. Daardoor zijn er voor mensen in de creatieve sector bijna geen betaalbare werkplekken meer te vinden. OOSTWEST zat dan ook meteen vol.”

Aanvullende karakters
De twee culturele ondernemers zijn al twaalf jaar bevriend en hebben, zoals ze zelf zeggen, “karakters die elkaar aanvullen”. Eloff de autodidact die zich ontwikkelde tot manager en ideeëngenerator, Hogenboom de afgestudeerde cultureel antropoloog die toch liever zijn handen uit de mouwen stak. Het tweetal werkt voor OOSTWEST vanuit het door henzelf opgerichte Stichting Kruisbestuiving, op de achtergrond ondersteund door ervaren professionals als Karsten ter Hoeven van ADE, Darin Guermonprez van de Nederlandse Pop Academie en mensen van het Amersfoortse ontwerpbureau ATM Model Art.

Experimenteren
Op 12 juni werd de nieuwe broedplaats officieel geopend door cultuurwethouder Fatma Koser Kaya. Hogenboom: “OOSTWEST is een pilot, bedoeld om dingen te onderzoeken en te leren. Dat geldt ook voor onszelf. Er ligt geen business plan.” Wat wel duidelijk is: experimenteren staat voorop. Eloff: “We zien OOSTWEST als een fysieke en persoonlijke ruimte waarin creatieve ondernemers uit verschillende hoeken elkaar inspireren. En jonge makers kunnen hun werk hier testen bij het publiek.” “We organiseren exposities, borrels, panels,” vult Hogenboom aan. “In augustus hadden we Silence of the Lights, een toffe expositie van lichtkunstenaars Stan Bekker & Bram van Ravenhorst. Op 8 en 9 oktober zijn er workshops ‘Kleding bleken’ door kledingontwerper (en hiphopartiest) Emre Yasar van Bleached Renaissance. Daar kijken we echt naar uit. En op 5 november is er een dj-café over synthesizers, geleid door expert Jordi Bruins voor die specifieke doelgroep.”

Muzikale kruisbestuiving
Muziek neemt een belangrijke plaats in bij OOSTWEST. De lijst huurders van de container-werkplekken leest bijna als een kleine Who is who van de Amersfoortse alternatieve muziekscene: Sheila van de Weerd, Tim van Veenschoten, Max Randrianarivelo, Darin Guermonprez, Emre Yasar, Joèl Soedito en Marijn de Zwart (beiden ook bekend van Three Little Clouds). Eloff: “Best breed. Van funk, blues, soul en rock tot hiphop, house en reggae. Er is echt kruisbestuiving, iedereen werkt wel met iemand samen. Marijn met Joèl, Tim met Max. Ikzelf als houseproducer werk bijvoorbeeld samen met Sheila van de Weerd, die deep house maakt.”

Eloff en Hogenboom zijn ervan overtuigd dat OOSTWEST nog maar het begin is van wat een veel grotere alternatieve Amersfoortse scene kan worden. Eloff: “De stad is er klaar voor. Zowel de makers als het publiek. Zo’n plek als dit was echt nodig. Onze inbox loopt over van aanvragen. Onze droom is dat we op den duur ook ergens in de stad een nachtclub kunnen openen waar meer ruimte is voor experiment.”