Op donderdag 11 november presenteert Aaron Asbury zijn debuutalbum Destination Unkown in FLUOR, Amersfoort. Dit is echter niet zijn eerste keer op het podium. Op zijn twaalfde belandde hij tijdens Pinkpop op het podium bij Bruce Springsteen en hij tourde als one-man band al door het land. Dit keer staat Aaron niet alleen op het podium, maar met een hele band. Wij spraken hem over zijn album.

Aaron Asbury is de artiestennaam van Arno Mijnten. Arno (22) woont in Hoevelaken en heeft een studio bij zijn ouders in de schuur. Hierin staan verschillende instrumenten, veel platen en de muur hangt vol met foto’s en posters van zijn favoriete artiesten. De naam Arno Mijnten klonk te Nederlands. “Dan denkt iedereen dat ik een volkszanger ben.” Aaron komt voort uit de doopnaam van Elvis Presley. Ook lijkt Aaron op Arno en komt de tweede A van Arno’s doopnaam, Anton. Asbury komt natuurlijk van het eerste album van Bruce Springteen, ‘Greetings From Asbury Park, N J’.

De muziek van Aaron Asbury is duidelijk geïnspireerd op Amerikaanse countrymuziek. Het doet denken aan Bruce Springteen, Elvis Presley en Johnny Cash. Dit is ook niet gek, want als kind was Aaron al groot fan van deze artiesten. “Bruce Springteen stond altijd al op in de auto. Onderweg naar vakanties in Zeeland zat ik op de achterbank te luisteren naar zijn muziek. Ik wou graag zijn liedjes kunnen spelen en toen ik zeven jaar oud was mocht ik na lang zeuren eindelijk op gitaarles. Hierbij ging ik vrij snel een beetje zingen en toen ik twaalf jaar was ging ik ook op zangles.”

Een jaar later werd hij op Pinkpop het podium opgetrokken door Bruce Springteen zelf. “Toen ik op dat podium stond dacht ik, dit wil ik later ook. Ik kende de tekst van het nummer niet eens, maar zong toch mee. Na afloop had iedereen me natuurlijk gezien en wilden veel mensen met me op de foto. Toen ik dit had meegemaakt was het voor mij wel duidelijk dat ik dit ook als beroep wilde gaan doen, daar had ik daarvoor nog nooit op die manier over nagedacht.”

Uiteindelijk is Aaron op een songwritersopleiding in Zwolle terechtgekomen, die hij een paar jaar geleden heeft afgerond. Nu doet hij naast het maken van muziek de opleiding event management aan de Hogeschool Utrecht.  

Asbury is al twee jaar geleden begonnen met het opnemen van zijn album. “Samen met Rogier Tromp heb ik de opnames en mix gedaan. Rogier is een oud klasgenoot van mij die meer de producerkant was opgegaan. Ik dacht eerst een single met hem op te nemen, maar dat ging zo goed dat we voordat we het wisten al drie nummers hadden opgenomen. Dit begon heel basic met alleen gitaar en zang, maar later zijn we gaan puzzelen en hebben we het laagje voor laagje verder opgebouwd. Uiteindelijk hebben we er zeker driekwart jaar aan gezeten. We waren er namelijk niet non stop mee bezig, maar spraken elke week een avondje af.”

Toen de hele plaat klaar was is Aaron op zoek gegaan naar een band. “Ik had al een drummer en samen zijn we op zoek gegaan naar andere bandleden. Ik wilde het dit keer niet solo doen, omdat je met een band het geluid van de plaat beter kan vertolken op het podium. Ook is het veel gezelliger met een band dan alleen.”

Op de nieuwe plaat staan tien nummers die ieder in andere stijlen zijn gemaakt. “De klank is redelijk hetzelfde, maar de stijl verschilt per nummer. Ik wilde vermijden dat de hele plaat hetzelfde klinkt. Hierdoor is het een heel gevarieerd album geworden. Verder is het een strak opgezet album met niet te veel echo’s en delays.” Het is een verzameling van folk, country en rock, waarvan acht nummers door Aaron zelf zijn geschreven, één nummer samen met Betsie Zarkema en een cover van Bruce Springteen.

De teksten zijn ook gebaseerd op Amerikaanse zangers en spreekwoorden. “Het gaat veel over reizen en vrijheid, terwijl het allemaal al is geschreven voor corona. Het blijft iets waar wij naar verlangen als mens, naar reizen en naar vrij zijn. Naar het niet altijd opgesloten willen zitten in je eigen dorpje, naar het meer van de wereld willen zien. Dit is iets wat ik ook hoop te bereiken met de plaat. Dat ik uit Hoevelaken breek en Nederland en later de wereld ga verkennen.”

Op de cover van het album staat een Adelaar, het boegbeeld van Amerika. De twee singles die nu al uit zijn, waren een soort spoiler. Daarop zijn de kop van de adelaar en zijn poten al te zien. “De adelaar is het beeld van Amerika en van de vrijheid. Amerika is ook opgezet als het land van de vrijheid en de nieuwe kansen. Samen met Destination Unkown, de titel van het album, weet je niet waar de adelaar heen gaat. Hij duikt, maar of hij nou een konijn pakt, of op een tak gaat zitten, je weet het niet. Dat is ook het geval met het releasen van je allereerste album. Je weet nooit van tevoren waar het op uitkomt, of het de eerste is en blijft, of dat er nog vele zullen volgen. Je hoopt op het beste, net als de adelaar. Het is een reis naar het onbekende.”

Te zien: albumpresentatie Aaron Asbury, donderdag 11 november 2021 (19.30 uur) @ FLUOR, Amersfoort