Vier muzikanten uit de provincie Utrecht brachten afgelopen dagen een nummer uit over de verkiezingen, of over de thema’s die daarin een rol spelen.

Morgen (en sommigen gisteren en vandaag) en morgen mogen we onze stem uitbrengen voor de nieuwe Tweede Kamer. Een jaar of zes geleden onderzocht VPRO’s 3voor12 waarom Nederlandse muzikanten moeite hebben met engagement, inmiddels lijkt dat anders te zijn. Over thema‘s als Black Lives Matter en inclusiviteit spreken artiesten zich duidelijk uit en vorige week lieten vijftig Nederlandse popmuzikanten weten achter BIJ1’s Sylvana Simons te staan.

De afgelopen dagen en zelfs op deze tweede verkiezingsdag hebben verschillende muzikanten uit de provincie Utrecht een nummer uitgebracht dat gaat over de verkiezingen, of over de thema’s die daarin een rol spelen. Hieronder hebben wij vier nummers op een rij gezet van Feitenfabriek, POSTIE, Halverwege en Potman Jr. Bij twee van de vier is een gemene deler dat er weinig vertrouwen is in de beloftes van politici.

Feitenfabriek - ‘Bomen’

Gisteren, eerste verkiezingsdag, is de nieuwe single van Feitenfabriek verschenen. Een paar maanden geleden heeft hij met een bandbezetting vier tracks opgenomen, waarvan ‘Bomen’ de eerste is die online komt. ‘Bomen’ gaat niet per se over de verkiezingen maar is vooral een oproep om in actie te komen voor onze natuur en het klimaat. “In mijn optiek een semi-maatschappijkritisch lay-back americana/indie-pop track. Lente vibes en energiek maar ook in lijn met de tijdgeest”, licht Casper Broekaart toe.

Enkele tekstregels uit het nummer: “Waarom niet vandaag, wat houdt je tegen. Als je de stap nooit waagt, zul je het niet weten. Dan blijft het voor altijd vaag in de lucht zweven, totdat de waarheid je inhaalt.”

POSTIE - ‘F*CK DIE HELE KLOTE POLITIEK’

POSTIE is een zelfverklaarde ‘loopstation leipo’ uit Amersfoort die elke zondag met een nieuwe video komt, vaak rond een actueel thema. Zijn laatste video staat in het teken van de verkiezingen. “Voor de volgende verkiezingen lijkt het me wel wat om een partij te starten met jullie”, meldt hij op zijn Facebook-pagina. “Heb je ideeën voor standpunten? Shoot! Als ze maar vrolijk zijn.”

Enkele tekstregels uit het nummer: “Fuck die hele klote politiek, ze zeggen van alles en doen het straks weer niet. Kijk niet zo, we weten dat je liegt. Ik wil wel stemmen maar weet niet op wie.”

Halverwege - ‘Zeteldans’

Halverwege maakt Nederlandstalige levensverhalen met een knipoog. De nieuwe single van de grote band (13 bandleden) gaat over de politieke strijd tijdens de verkiezingen.

Enkele tekstregels uit het nummer: “Het gaat snel, dit eeuwige spel. Feiten verbogen, dromen beloven. Tot geen mens meer beseft, dat er niets is gezegd.”

Potman Jr. - ‘Not My Circus’

Potman Jr. is de afgelopen geëvolueerd van een singer-songwriter naar een singer-songwriter met band naar een door corona gestuurd concept van beats en samples. Zelf noemt hij het “gekke Beck-Eels-Beastie Boys muziek”. Nieuw single ‘Not My Circus’ gaat niet over de verkiezingen maar heeft wel te maken met de huidige actualiteit die ook een verkiezingsonderwerp is. Het nummer gaat namelijk over alle gekkies/wappies die er in deze tijd meer dan ooit lijken te zijn. Potman Jr. ‘s favoriete transformer Soundwave zingt overigens het refrein.


O ja, maak gebruik van je stemrecht!