3voor12 Utrecht

Feitenfabriek brengt debuut EP uit

Bedachtzame gitaarliedjes spelen in op de maatschappij

Op 12 maart was Casper Broekaart jarig en ook hier gold: wie jarig is, deelt uit. Onder de naam van zijn nieuwste project Feitenfabriek heeft Broekaart debuut-EP Feitenfabriek EP Vol. I uitgebracht waarop hij met vijf nummers ingaat op menselijkheid en de maatschappij.

Oorspronkelijk ontstaan uit de periode van een langdurige burnout, is Feitenfabriek vooral een manier voor Broekaart om zichzelf opnieuw te vinden. Na drie dagen lang met Roy van Rosendaal (o.a. Figgie en Real Derek) in een hutje op Ruigoord te hebben gezeten, zijn daar vijf 'burn-outpop'-nummers uitgerold die varieëren in thematiek. Het mijmerede ‘Meer Of Meer’ gaat over het alsmaar toenemende consumeergedrag, maar ‘Als Ze Lacht’ pakt het veel groter aan. “Je zou kunnen zeggen dat 'ze' een vrouw is, de kosmos, of gewoon alles. Het gaat over hoe je zelf de wereld schept en welke kaders daarin bestaan.” De Laura uit ‘Laura’ bestaat natuurlijk niet echt en gaat volgens Broekaart net zoveel over Laura als over jezelf. Het brengt de EP tot een kwetsbaar geheel vol berusting.

Eerder vertelde Broekaart al over de onderliggende diepgang van de plaat. “Die burn-out was de naarste wake-up call ooit en toch ben ik er dankbaar voor. De EP is niet één op één autobiografisch, maar je verwerkt de dingen die je beleeft en kanaliseert je gevoelens in de muziek.” 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12