Op het online platform van de deels Utrechtse startup Chordify kan je akkoorden vinden voor ieder nummer voor op de gitaar, ukelele of piano. Het gebruik van Chordify is de laatste jaren enorm toegenomen, zeker tijdens de eerste en tweede coronalockdowns. Afgelopen juli heeft het bedrijf een nieuwe app gelanceerd genaamd Gituru. Hierbij wordt de beginnende gitarist door de app begeleid met het spelen van zijn of haar eerste liedjes op de gitaar. De app is nog in ontwikkeling, maar hij is al te downloaden in de App Store. Wij spraken alvast met een van de oprichters van Chordify, Bas de Haas.

Chordify is tien jaar geleden begonnen als een website waarop je liedjes kan omzetten tot akkoorden. Het is een soort karaoke voor muzikanten waarbij je bij elk nummer kan meespelen. Op dit moment hebben ze een iOS en Android-app en werken ze met 52 verschillende teamleden verspreid over twee kantoren in zowel Utrecht als Groningen.

Bas de Haas, mede oprichter van Chordify, is zelf ook gitarist. Zonder deze interesse en liefde voor muziek was Chordify er nooit geweest. “Ik heb altijd veel gitaar gespeeld. Op een blauwe maandag heb ik zelfs aan het conservatorium gestudeerd. Hier ben ik helaas niet verder gekomen dan het eerste jaar. Ik ben wel altijd nog veel in bandjes blijven spelen, onder andere met twee medeoprichters van Chordify, Tijmen en Gijs. Dion, een andere medeoprichter, was weer een partner van Gijs. Zo hebben we elkaar ontmoet en is Chordify begonnen.”

Op Chordify kan je nummers van Soundcloud, YouTube, Deezer of je eigen muziekbibliotheek omzetten naar akkoorden. Voor elk nummer kan je de akkoorden vinden. De akkoorden zelf staan kort uitgebeeld, maar het is wel handig om de basisakkoorden al goed te kunnen spelen. Daarom begon het bedrijf naast Chordify in 2018 met het idee voor Gituru. Het project heeft lang aan de zijlijn gestaan, maar is anderhalf jaar geleden weer opgepakt. “Gituru is echt gericht op de absolute beginners, die nog nooit of amper een gitaar hebben aangeraakt.”

Het besef dat er iets moest komen voor de beginners kwam toen Bas en zijn collega’s een aantal jaar geleden bij showcasefestival Eurosonic Noorderslag stonden. “Hier presenteerden we Chordify en konden meerdere mensen gitaarles nemen. We kwamen erachter dat Chordify veel te moeilijk is voor mensen die nog nooit gitaar hebben gespeeld. Dit wisten we eigenlijk wel, maar daar werden we echt met onze neus op de feiten gedrukt. Hier wilden we wat mee doen, want er zijn heel veel mensen die graag gitaar willen leren spelen of ergens nog een gitaar hebben liggen waar niks mee gedaan wordt.”

(tekst gaat verder onder de foto)

De oprichters van Chordify, met Bas de Haas (links)

De enige benodigdheden om Gituru te gebruiken zijn een (Apple) telefoon en een gitaar. “Op de app is een soort Whatsapp chatboxsysteem te zien. Daarmee gaat de app een conversatie aan met de gebruiker. Geavanceerde algoritmes luisteren naar het gitaarspel en analyseren dit. De gebruiker moet bijvoorbeeld een melodie spelen. Eerst doet de app dit voor en daarna kan de gebruiker hiermee oefenen. De app luistert en geeft feedback. Verder helpt de app met de basisdingen: wat is hoog en laag, wat zijn akkoorden en hoe houd je een gitaar goed vast. Op deze manier helpt de app je stap voor stap met het spelen van je eerste melodie op de gitaar.”

Bas heeft contact gehouden met zijn oude gitaardocent van het conservatorium en hem meteen benaderd toen het idee voor Gituru kwam. “Marcel Karreman is de allerbeste gitaardocent die ik ken. Hij heeft veertig jaar lesgegeven op een muziekschool aan alle leeftijden en hij heeft daarnaast dertig jaar lesgegeven op het conservatorium van Utrecht. Van hem komt de methodiek van het onderzoekend leren die we ook toepassen in de app. Ga zelf onderzoeken hoe het werkt, ga maar gewoon spelen en proberen. Op deze manier begeleidt de app in het leren leren.”

Dit maakt Gituru ook anders dan andere muziek-apps volgens Bas. “Het is een hele drukke markt met veel andere grote spelers. Het grote verschil is dat veel van deze apps werken met grafische interfaces waarbij er veel eye candy te zien is en er punten moeten worden behaald. Onze aanname is juist dat de lol van het spelen op de gitaar komt uit de interactie met het instrument zelf. We proberen de mensen te laten ontdekken hoe je gitaar moet spelen. We laten ze zelf zoeken naar noten, waarbij het niet uitmaakt of je dingen verkeerd doet. Het maakt dus niet hoeveel punten of likes je hebt behaald, maar het gaat om jou als gitarist in spé en de interactie met het instrument. Daar moet de wow-factor vandaan komen.”

Gituru is afgelopen juli gelanceerd. “Het is echter nog niet perfect en de app is nog volop in ontwikkeling. Voor nu is de app alleen nog te verkrijgen voor Apple, omdat we het product eerst nog beter en leuker willen maken. Op dit moment is de app nog gratis, maar later willen wij een zelfde soort systeem hanteren als bij Chordify. Bepaalde functies zijn daarbij gratis, maar je voor meer moet je een abonnement nemen.”