Tamelijk onverwacht, aan het begin van de herfst, kondigden de Amersfoortse podia FLUOR en Kosmik samen The Porch aan: een tweedaags buitenfestival met kleinere en grotere Nederlandse acts in coronatijd. Wij gingen kijken hoe dat uitpakte.

Het Nieuwe Stadterras, een verdiept rond plein naast poppodium Fluor, is ingericht als zomers ogend festivalterrein. Bij de kaartcontrole staat personeel dat de bezoeker vriendelijk wijst op het bord met de corona-regels en de QR-code waarmee je jezelf moet registreren. Daarna ga je direct naar een lange campingtafel onder een luifel of in de open lucht, of een tafeltje in de grotere tent aan de zijkant. Het is de bedoeling dat je blijft zitten. 

Ondanks de late publiciteit is het terrein behoorlijk gevuld, met een qua leeftijd gemêleerd publiek. Met beperkte middelen is van Het Nieuwe Stadsterras een sfeervol festivalterrein gemaakt. De organisatoren hadden kennelijk de wens de zomer nog een beetje te verlengen: veelkleurige luifels, vuurkorven, lampjes, plantjes op de tafels. Ook de catering is goed geregeld. Via een QR-code op de tafel kun je kiezen uit een uitgebreid menu, direct bestellen en afrekenen. Aan alles is gedacht: snacks, kleine maaltijden, bier en wijn, zoetigheid, maar ook het steunen van artiesten is mogelijk. Tussen de optredens door draait de dj van dienst zomerse cocktailstrandmuziek van begin jaren 60. Het enige wat niet meewerkt is het weer.

Op vrijdag trekken buien bij het vallen van de avond over Het Nieuwe Stadsterras. Gelukkig liggen er overal dekentjes om het publiek warm te houden. En wanneer singer-songwriter Gerson Main op het podium komt, weet hij met zijn gitaar en vrolijke melodieën zowaar de regen te verjagen. Met covers en zelfgeschreven nummers vermaakt Main het publiek en verrast hij de kinderen met liedjes die zij ook kennen. Na een korte pauze neemt dj A&E plaats achter de draaitafel, voor een set met vooral aanstekelijke hiphopnummers waarop het publiek voorzichtig begint te playbacken.

De volgende artiest is de in opgegroeide Amersfoorter LVZY. Zijn rapflows laten iedereen bewegen op de beperkte dansruimte van de eigen zitplaats. Hij rapt over zijn ervaringen, die soms een emotionele lading hebben. LVZY eindigt met veel positiviteit en een zomers nummer dat het nu bijna volle terras opwarmt voor de laatste artiest. Dat is niemand minder dan dj Elias Mazian. Hij sluit de vrijdagavond af met een set vol dromerige muziek. De mensen dommelen in onder de dekentjes en de hoofden bewegen nog zachtjes mee op de maat van de beat. De donkere wolken trekken weg en de avond eindigt met sterren aan de hemel. 

Op zaterdag speelt Three Little Clouds aan het eind van de middag een thuiswedstrijd. De ritmesectie van het Amersfoortse zestal zet een stevige basis neer voor hun groovy funkhop, waarop Bettina Eleanor zanglijnen uitzet en Roger Makizodila en Bram Ravenhorst hun raps laten flowen. Het enthousiasme op het podium wil niet volledig overslaan op het publiek. Niet zo gek, als je vanwege de coronaregels op het eigen bankje moet blijven terwijl je lijf iets heel anders wil. 

Rond zeven uur betreedt Blaudzun het podium. De singer-songwriter komt met alleen vaste begeleiders Tom Swart (toetsen/accordeon) en broer Jacob (gitaar/lap steel/achtergrondzang). Naast bekend eigen werk speelt Blaudzun onder meer een cover van Taylor Swifts 'Shake It Off' en probeert hij een paar nieuwe nummers uit. De singer-songwriter komt ontspannen over en zoekt contact met zijn toehoorders via serieuze opmerkingen ("Mensen, hou je aan de coronaregels, dan hoeven we nog een keer in lockdown"), humoristische terzijdes ("Het lijkt hier net een camping!") en publieksparticipatie.

Tijdens Blaudzuns set begint het eerst zachtjes en daarna serieus te regenen. Dan wreekt zich dat de tafels en banken in de buurt van het podium niet overkapt zijn. De doorzichtige poncho’s die de organisatie uitreikt kunnen de nattigheid maar tijdelijk weghouden. In pre-coronatijden kon het publiek tijdens zo’n regensbui nog zijn toevlucht zoeken in een grote tent of onder een afdak. Nu moet iedereen nu op zijn plaats blijven of het festivalterrein verlaten. Net als de ervoor wordt het terrein snel een stuk leger.

Het is gelukkig weer opgeklaard als Altin Gün het podium beklimt. De succesvolle Amsterdamse formatie maakte vorig jaar een Amerikaanse tournee en doet nu in Nederland een aantal corona-optredens, zoals hier op The Porch. Het geluid is perfect, en de setlist switcht slim tussen Turkse volksmuziek, psychedelica en rock, waarbij de feeërieke zang van zangeres Merve Dasdemir mooi afwisselt met het aardse stemgeluid van Erdinç Ecevit Yildiz. Tijdens de toegift trekken enkele danslustigen naar de open plek voor het podium. Voor eventjes dan. Toegesnelde securitymensen bewegen ze met zachte dwang terug naar hun zitplek.

Hoe kijken we terug op dit festival, een van de weinige in coronatijd? Natuurlijk is de beleving voor bands en publiek niet zoals voorheen: er zijn minder mensen, ze zitten verder uit elkaar en moeten allemaal op hun plek blijven. De programmering met opkomende en gevestigde acts is van hoog niveau en past door de breedte goed bij de zomerse uitstraling. Al met al kunnen we The Porch ondanks het tegenvallende weer zien als een onverwacht en prima georganiseerd cadeautje voor Amersfoortse popliefhebbers na een verloren festivalseizoen. 

Gezien: Elias Mazian, Three Little Clouds, Blaudzun, Altin Gün e.a., vrijdag 25 en zaterdag 26 september 2020 @ Minifestival The Porch, Het Nieuwe Stadsterras, Amersfoort.