Initiatief DE PLOEG maakt zijn debuut binnen de culturele sector in crisistijden. Ze richten zich op het betrekken van verstandelijk beperkten bij diverse evenementen door ze een rol te geven in de organisatie en uitvoering. Hiermee willen de oprichters bijdragen aan een inclusieve samenleving. De initiatiefnemers Antwan Cornelissen en Joost Hengeveld vinden deze groep ondervertegenwoordigd binnen de culturele sector en brengen hier dan ook graag verandering in.

Antwan is sinds 2005 een veelzijdige zelfstandige binnen de culturele sector. Joost heeft jarenlang als begeleider gewerkt binnen de zorg en is momenteel ook actief binnen de cultuurbranche. De twee hebben elkaar in 2007 ontmoet, maar het idee van DE PLOEG is pas jaren later ontstaan. 

Antwan: “Na jaren werkzaam te zijn geweest op veel verschillende plekken werkte ik in 2017 bij Festival Door Elkaar in Gouda. Dit was voor het eerst dat ik samenwerkte met mensen met een verstandelijke beperking”. Antwan realiseerde zich op dat moment dat deze samenwerking van toegevoegde waarde kan zijn voor de branche en de mensen die hierin werken. Dat vraagt om een grotere aanpak. “Waarom werk ik nu pas met deze groep samen? Deze mensen had ik eigenlijk veel eerder in mijn team gewild!” Antwan is er van overtuigd dat er een mooie brug gelegd kan worden tussen de evenementenbranche en mensen met een verstandelijke beperking. Waarom het werken met verstandelijk beperkten de initiatiefnemer zo aanspreekt? “De vrijheid in het denken, het enthousiasme en de onbevangenheid. Door de openheid in hun manier van denken komen deze mensen veel makkelijker terug bij de kern, iets wat je als professioneel soms vergeet.” En dat vraagt natuurlijk om actie.

(tekst gaat verder onder de foto)

Joost Hengeveld (links) en Antwan Cornelissen

De lancering
Begin 2020 is het dan zover: de uitwerking van DE PLOEG laat niet langer op zich wachten. Ondanks de coronacrisis, en daarmee het kleine aantal evenementen, besluiten Antwan en Joost toch door te gaan met de lancering van DE PLOEG. “Voor dit project is tijd nodig, wij willen onszelf alvast kenbaar maken. Op dit moment is inclusie een belangrijk thema binnen de culturele sector, maar het werken met verstandelijk beperkten is voor veel culturele instellingen niet de eerste stap.” Antwan vertelt dat hij het idee heeft dat deze groep, ondanks het streven naar inclusiviteit, af en toe vergeten wordt. DE PLOEG zal zodoende een uitnodiging zijn om hierin een voorzet te geven.

DE PLOEG benadert dan ook actief Utrechtse culturele instellingen om zichzelf op de kaart te zetten en hoopt dat op deze manier het balletje gaat rollen. Ook bij zorginstellingen hebben zij gesprekken lopen om deze droom te verwezenlijken. De coronacrisis maakt echter alles een stuk lastiger. Antwan en Joost durven hierdoor nog niet teveel beloftes te maken aan de toekomstige deelnemers en daardoor staan concrete activiteiten vooralsnog op een laag pitje.

Samenwerkingen op maat
Het inzetten van DE PLOEG kan op verschillende manieren. DE PLOEG gaat zelf met partners evenementen opzetten. Dit betekent dat deelnemers betrokken zijn bij het gehele proces. “Zij voelen zich dan ook de eigenaar van de dag of avond, en zijn dan ook degene die vanaf het begin tot het eind meedenken.” DE PLOEG kan ook ondersteuning bieden aan festivals, podia of theater(gezelschappen). “Het is dan van groot belang dat de samenwerking op maat is.” DE PLOEG ziet zichzelf niet als uitzendbureau en wil zich hier graag van onderscheiden. Hoe zij dit dan voor zich zien? De begeleiding van de deelnemers ligt bij DE PLOEG. Ze pakken dit aan door bijvoorbeeld te werken met deelprojecten en per deelproject te kijken hoe de kwaliteiten van de groep het beste kan worden ingezet. Deelnemers van DE PLOEG kunnen zo tijdens evenementen verantwoordelijk zijn voor verschillende onderdelen van een project. Van helpen bij de aankleding, meedenken in de communicatie, tot artist handling, horeca en publieksbegeleiding. 

DE PLOEG hoopt dat hun initiatief ook drempelverlagend werkt voor de doelgroep zelf, zodat zij zelf ook de magie van bijvoorbeeld poppodia mogen beleven en zo makkelijker de stap nemen om ook zelf te gaan bezoeken of te gaan werken. “Het streven is dat onze eigen evenementen voor iedereen interessant en toegankelijk zijn en dat het je verrast dat het georganiseerd is door mensen met een verstandelijke beperking.”