Op 14 februari presenteert de Utrechts-Amersfoortse formatie Stennis zijn nieuwe EP Houten Klaas in poppodium FLUOR. Oprichters Joris Postulart en Jim van Kooten zetten dit Valentijnsfeestje in om hun Nederlandstalige ‘polderpolka’ verder de wereld in te helpen. Reden voor ons om de twee muzikanten een aantal existentiële dilemma’s voor te leggen.

We spreken zanger-gitarist Joris Postulart (30) en bassist Jim van Kooten (27) in Ierse pub Long John’s in de Amersfoortse Krankeledenstraat. Een plek waaraan ze sinds hun optreden op Bevrijdingsdag 2019 uitstekende herinneringen bewaren. De kiem voor Stennis werd ruim daarvoor gelegd. “In 2015 was ik bij Postulart Music gaan werken als boeker,” weet Van Kooten nog. “Begin 2017 zaten Joris en ik in de auto op weg naar kantoor en begonnen we over een nieuw op te richten band.” “We waren er snel uit”, vult Postulart aan. “Feestelijk, ska, Balkan, maar ook het Nederlandse levenslied zit erin. Onder het rijden hadden we al een halve playlist: bands als Leningrad, Gogol Bordello.” Medemuzikanten waren snel gevonden, in de vorm van Ruud Schiebergen (Amsterdam) op gitaar, Wouter van Opbergen (Utrecht) op drums en toetsenist Vincent F*cking Fraenkel, die afgelopen najaar werd opgevolgd door Utrechter Jesse Brouwer.

Op vrijdag 14 februari presenteert Stennis zijn nieuwe EP Houten Klaas in FLUOR. Voor het eerst met de nieuwe blazerssectie. Joris: “Dat is echt heel tof. Vanaf het begin wilden we al blazers. Dat past helemaal bij onze muziek. Maar nu is het ook gelukt. Voortaan hebben we trompet en trombone erbij.”

Met de titel van hun debuutsingle ‘Kan Niet Kiezen’ in gedachten, legden we de twee Stennis-mannen een aantal existentiële dilemma’s voor. “Rem me af als ik te enthousiast word,” zegt Joris er met enige zelfkennis bij.

(tekst gaat verder onder foto)

Discografie Stennis

Singles
14 feb 2018: Kan Niet Kiezen / Dom
21 juni 2018: Marina / Wisten We Maar
21 dec 2018: Meisje / Alleen
1 aug 2019: Nog Meer / Kus Me
18 dec 2019: Festival!

EP (5 tracks)
14 februari 2020 Houten Klaas

Stennis met Jim van Kooten (links) en Joris Postulart (rechts)

Nederlands of Engels?

Joris: “Ja, Nederlands, duidelijk. Ik heb ook wel in het Engels gezongen, maar alleen in het Nederlands kan ik nuance, subtiliteit of humor gebruiken. In het Engels worden het alleen simpele verhaaltjes. Bovendien, mensen horen een Engelse tekst ongeveer alsof het een van de instrumenten is. Zodra je in het Nederlands zingt, merk je dat mensen echt luisteren.”

Jim: “Je ziet steeds meer bands die in het Nederlands zingen. Dan kan het poëtisch zijn, of relativerend. En het komt veel harder binnen. Maar het Engels klinkt algauw krachtig, zelfs als het niets betekent. Het Nederlands heeft dat niet. Dat vind ik zo bewonderenswaardig aan Joris’ teksten, dat ze ergens over gaan en nooit knullig klinken.”

"Zo zijn wij ook: niet alleen maar vrolijk, er moet pijn in zitten. Feest om je ellende in te verdrinken."

Joris Postulart

Doe Maar of Gogol Bordello?

Jim: “Joris, als jij Gogol zegt, dan zeg ik Doe Maar. In de eerste plaats vanwege Hennie Vrienten, die spreekt mij als bassist natuurlijk erg aan. Maar ook omdat het bij Doe Maar allemaal heel goede liedjes zijn.”

Joris: “In 2007 ging ik in de zomer na mijn havo-examen naar het Sziget Festival in Hongarije. Daar zag ik Gogol Bordello. Voor mij het beste optreden ooit. Brutale, bijna matroos-achtige, opzwepende gypsy-muziek. Zo zijn wij ook: niet alleen maar vrolijk, er moet pijn in zitten. Feest om je ellende in de verdrinken. En alles in mijn liedjes is waar en echt gebeurd. Soms dik ik iets aan, maar ik kan geen verhaaltjes verzinnen.”

(tekst gaat verder onder foto)

Stennis

Joris Postulart - zang/gitaar
Jim van Kooten – bas/achtergrondzang
Wouter van Opbergen - drums
Ruud Schiebergen – gitaar/achtergrondzang
Jesse Brouwer – toetsen/achtergrondzang

Kiezen of niet kiezen?

Jim: “Moeilijk. Maar ik kies toch voor niet kiezen. Ik wil altijd snel door, ben gauw verveeld. Daarom vind ik het ook zo gaaf dat we nu met een blazerssectie gaan werken. Dat het echt gaat gebeuren.”

Joris: “Ik ben iemand die alles wil doen, altijd, overal, tegelijk. Ik ben programmeur, muzikant, artist manager, labelbaas en doe ook nog andere klusjes. Maar qua vrouwen heb ik wel gekozen. De nieuwste liedjes gaan dus niet meer over veel vrouwen tegelijk, zoals in ‘Kan Niet Kiezen’.”

Doemdenkers of feestbeesten?

Joris: “Ik sta vrolijk in het leven. Maar dat is ook omdat ik al mijn doemdenken in m’n liedjes kan gooien. Sovjetschlagers noem ik ze ook wel: feestmuziek met een droevige ondertoon. Ik zing in ska-mineur. Net als de Nederlandse zangers waarmee ik ben opgegroeid - Ramses Shaffy, André Hazes, Huub van der Lubbe - kan ik geen vrolijke liedjes zingen. En ja, mijn stabiele relatie is wat dat betreft wel een dingetje.”

Jim: “Als alles te goed loopt, heeft Joris niets om over te zingen. Daarom pijnigen we hem af en toe in de band. Of we proberen hem wat problemen aan te praten. Nee, serieus, je hebt het ene nodig voor het andere. Stennis moet powerful klinken maar tegelijk treurig. Dat vind ik mooi.”

Zweethokken of stadions?

Jim: “Zweethokken! Sowieso. Je moet het voelen. Op een klein podium is er interactie. Je zit bovenop je publiek. De energie die je geeft krijg je meteen weer terug. Je moet er toch niet aan denken dat je in een stadion of een AFAS Live of Ziggo Dome staat. Die mensen op de tweede ring, die bereik je totaal niet. Nee, dan liever een zweethok.”

Joris: “Voor mij ook. Rock-‘n-roll, zweet en kots aan de muren, kraakpanden. Daar komen we ook vandaan. Maar als we de kans krijgen, zouden we een grote zaal toch proberen. In november stonden we al voor 1200 man in de Flint, als voorprogramma van De Dijk. Mooi hoor. En we hebben wel ambitie. De grote zaal van Paradiso, dat zou ik een heel tof zweethok vinden. En festivals, dat past perfect bij onze muziek. Bijvoorbeeld Down The Rabbit Hole. Uiteindelijk willen we een grote relevante Nederlandse festivalband worden.”