Sinds begin februari is Nederland een platenmaatschappij rijker: STOUT Muziek. Het label is een nieuwe activiteit van de Amersfoortse muziekonderneming Postulart Music en richt zich exclusief op alternatieve popmuziek in het Nederlands. "De ambitie is om uiteindelijk hét platform voor de betere Nederlandstalige indie te zijn."

"De drang om iets nieuws te doen was er al een tijdje, dat past ook bij mij, maar afgelopen december, tussen kerst en oud-en-nieuw, viel opeens het kwartje", vertelt Joris Postulart, labelmanager van STOUT Muziek. "Nederlandstalig zit in de lift, en ik had al lang contacten met een aantal toffe acts die in de eigen taal zingen. Zelf speel ik sinds ruim een jaar in de band Stennis. Het was dus logisch dat het een platenlabel voor Nederlandstalige alternatieve muziek moest worden."

Vanuit zijn kantoor aan de Zuidsingel bestiert de Amersfoortse duizendpoot sinds 2013 de muziekonderneming Postulart Music: ze doen onder meer het tourmanagement voor Roxeanne Hazes en band, de programmering voor diverse festivals en voor muziekcafé Boothill Saloon en het management van Bottles of Love en Bas Bons. "Een platenlabel kon daar nog wel bij", zegt Postulart opgeruimd.

De stal van STOUT Muziek herbergt tot dusver drie acts: Fokko, Nieuwegrond en Stennis. "Er zijn inmiddels ook gesprekken met andere kandidaten. De namen daarvan kan ik nog niet prijsgeven, maar het gaat bij STOUT Muziek niet om beginnende bands. Ze moeten Nederlandstalig, professioneel - en al steengoed zijn."

De liefde voor Nederlandstalig repertoire ontstond bij Postulart als kind al, hard meezingend met Marco Borsato op de achterbank op vakantie. Later ging zijn belangstelling uit naar punk, hardrock en metal, maar door zijn werk met Willem Wits en andere acts bloeide de liefde voor pop in zijn moerstaal op. "Ik ging het zelf ook doen en merkte hoe goed het werkt als mensen je kunnen verstaan. Je kunt een verhaal vertellen, dat is beter dan nietszeggende Engelse clichés gebruiken."

Joris Postulart (met bril)

"Geen autotune. Dan maar liever vals zingen. Autotune is bij ons verboden."

Joris Postulart

Qua muziekstijlen is voor Postulart bij STOUT Muziek alles mogelijk, behalve volkszangers. "Onze focus is alternatieve muziek, geen overgeproduceerd werk. Echte gitaren, echte synthesizers. Catchy poptracks ook. En: geen autotune. Dan maar liever vals zingen. Autotune is bij ons verboden."

De eerste releases onder de vlag van STOUT Muziek zijn de afgelopen weken al verschenen: het album Stadaarnietzodoeiets van Fokko en de singles 'Meisjes met Bagage' van Nieuwegrond, 'Goeroe' van Fokko & Aafke Romeijn. "Op 11 februari is ook de videoclip van 'Goeroe' uitgekomen. Binnenkort komt de eerste Stennis-release op STOUT Muziek: de clip van 'Meisje', dat afgelopen december al op single uitkwam. Door het afwisselen van singles en video’s gaan we de muziek steeds onder de aandacht brengen van de fans." En hoe zit het met de ambities? "Het label moet natuurlijk nog groeien, maar de ambitie is om uiteindelijk hét platform voor de betere Nederlandstalige indie te zijn."