Het pand dat zeventig jaar lang heeft gediend als psychiatrische observatiekliniek is nu één van de twee decors voor de vijfde editie van Uncloud festival. Tijdens de editie van vorig jaar werd er gekscherend gezegd dat de volgende editie moest plaatsvinden in het Pieter Baan Centrum. Wat begon als een grap is nu werkelijkheid geworden.

Groei

Uncloud begon vijf jaar geleden in ACU en is inmiddels uitgegroeid tot een volgroeid festival met inmiddels dus een tweede locatie. De voorbereiding voor de vijfde editie begon vrijwel direct na de editie van vorig jaar. Waar organisatoren Jaco Schilp en Skander Jaïbi tijdens de eerste editie nog zelf de ticketcontrole deden, achter de bar stonden en het licht en geluid regelden, hebben zij nu volledig de regie in handen. Ze geven de gastcuratoren echter wel veel vrijheid binnen een bepaalde speelruimte. ‘‘We hebben een grote stap gemaakt. Het team is groter, professioneler en het muzikale programma in EKKO is dit jaar volwassen geworden, maar zeker niet op een saaie manier’’, luidt het antwoord van Schilp en Jaïbi op de vraag wat deze editie nog beter maakt dan die van vorig jaar.

(tekst gaat door onder de foto)

Site Specific Art

’’Elk kunstwerk is een proces, zo ook Uncloud’’, vertelt Jaïbi over de expositie UNshaping. Je wordt meegenomen langs een route met kunstwerken van 32 lokale en (inter-)nationale kunstenaars die de grenzen van ruimte, geluid en beeld opzoeken. Een aantal kunstenaars heeft een residentie gekregen voor ongeveer een maand, zodat zij de werken niet alleen in het Pieter Baan Centrum kunnen maken, maar ook juist mét het Pieter Baan Centrum. Kunstenaars gebruiken de karakteristieke locatie en maken site specific art. ‘‘Dit is toch heel anders dan thuis een schilderij maken en het ergens ophangen’’, aldus Jaïbi. Zo staat er op de binnenplaats een gigantisch houten kunstwerk van Art van Triest en laat Lisa Derksen Castillo haar kunstwerk van epoxy goed tot zijn recht komen in het raam van een ruimte die vroeger diende als cel.

(tekst gaat door onder de foto)

Route

De bezoeker maakt zijn entree via de grote roldeur aan de voorzijde van het pand aan de Gansstraat. Vervolgens wandel je via de binnentuin richting de ingang waar de kunstroute start. Je wordt meegenomen langs zo’n 25 kunstwerken, verdeeld over drie verdiepingen. Er wordt veel gewerkt met repetitieve patronen. ‘‘Uiteindelijk gaat het om de visie, het verhaal achter het kunstwerk’’, geeft Schilp duidelijk aan.

(tekst gaat door onder de foto)

Programma

Uncloud festival vindt plaats van zaterdag 8 t/m zondag 16 februari. De bezoeker kan iedere dag van 13.00 – 21.00 uur terecht in het Pieter Baan Centrum voor de expositie UNshaping. Op 14 en 15 februari bundelen Uncloud en EKKO hun krachten met twee avonden/nachten muziek en audiovisuele performances met een volledige 360 video-installatie, waardoor je er middenin staat.

Dat weekend staan er iedere avond/nacht in de concertzaal zes acts geprogrammeerd. Ook kun je terecht in de luisterkamer die Uncloud samen met Stranded FM cureert. Schilp en Jaïbi hebben bewust gekozen voor diversiteit in het programma, maar zien er ook weer een bepaalde lijn in terug, net als in het Pieter Baan Centrum. In het Pieter Baan Centrum kunnen bezoekers ook deelnemen aan een nieuwe editie van tekenen onder invloed (op dinsdag 11 februari) en er wordt een workshop gegeven door Creative Coding Utrecht (zondag 16 februari). Het volledige programma vind je hier.


Te zien: Uncloud Festival 2020 + tentoonstelling UNshaping, respectievelijk 14 en 15 februari 2020 @ EKKO en 8 t/m 16 februari 2020 @ voormalig Pieter Baan Centrum, Gansstraat 162-164 Utrecht