Uncloud begon als het vrijzinnige studentenproject in ACU. Skander Jaïbi en Jaco Schilp kregen hier alle vrijheid avonden te organiseren die op een eigenwijze manier de grenzen tussen muziekgenres en kunstdisciplines onderzochten. “Een Duitse DJ mengde elektronica met Zuid-Amerikaanse cumbia en kunstenaars exposeerden werk dat noch schilderij noch projectie was”, vertelt Schilp over een editie. Elk evenement gaat op een andere manier op zoek naar hokjes doorbrekende cross-overs, maar dit keer nam het duo een jaar de tijd om het project naar een hoger niveau te tillen. Vrijdag 23 en zaterdag 24 februari presenteert het kunstplatform een tweedaags festival met een hoofdprogramma en expositie in EKKO en een gratis dagprogramma in ACU en ontbijtcafé Puschkin.

Uncloud lijkt de kinderschoenen te hebben uitgetrokken. In een sabbaticaljaar werd een subsidietraject doorlopen en kwam er een samenwerking met EKKO tot stand. Het bleek een geschikte partner voor de initiatiefnemers: eentje die hun wildgroei aan ideeën en drang tot experiment enigszins wist te kanaliseren. “Het was even wennen”, vertelt Jaïbi grinnikend, “maar de confrontatie met kritische vragen en praktische bezwaren hebben het project echt verder gebracht. Het lijkt natuurlijk alsof we alleen een hekel hebben aan hokjes, maar eigenlijk zijn kaders wel fijn.”

Mede door de samenwerking met het EKKO-team en vele andere partijen heeft het concept meer vorm gekregen. Eerdere Uncloud-edities combineerden al muziek met video-installaties en expositie-elementen, maar volgens Schilp zijn ze nu een stap verder: “De expositie laat de multidisciplinaire kant van het festival zien; meer dan eerst zijn we nu een kunstfestival.” Tegelijkertijd is het onderzoek naar grenzen van stijl en discipline niet willekeurig. “We kijken hoe we een specifieke ruimte kunnen gebruiken en hoe projecties, schilderijen en andere ruimtelijke werken samen kunnen gaan met muziek.”

Alle muziekacts op Uncloud gaan gepaard met visuele shows die vaak door Schilp, zelf videokunstenaar, werden ontwikkeld. “Elk optreden gaat er anders uitzien, maar in zijn geheel vormt het festival een reis van beeldtaal. Vrijdag begin ik met natuurbeelden, later wordt de sfeer rauw en industrieel, en ’s avonds eindigen we met een abstract lijnspel.” Idealiter moet Uncloud dan ook een totaalbeleving worden. Daarmee wordt er nog eens tegen een conventie aangetrapt: “De reguliere avondprogrammering van een podium bestaat vaak uit een apart bandgedeelte en dansfeest, waardoor het publiek op één avond verwisselt. Door de ontwikkelingslijn in muziek en beeld moet het festival echt één geheel worden.”

Toch probeert Uncloud niet alleen hokjes te doorbreken omwille van die hokjes. “Het is een onderzoek naar waar de grenzen liggen, te kijken welke kunstmatig zijn en daardoor juist nieuwe mogelijkheden te ontdekken”, geeft Schilp aan. “Stijlgrenzen zijn eigenlijk altijd wel kunstmatig, maar dat gaat ook op voor het striktere onderscheid tussen traditionele en elektronische kunstvormen.” In de programmering wordt dan ook continu met dat onderscheid gespeeld. In expositie ‘Nebulosus’ lopen projecties en fysiek canvas in elkaar over. “Ook bij muziek komt het vernieuwende of experimentele element vaak duidelijker naar voren in het achterliggende proces, een manier van componeren of opnemen, dan in het hoorbare resultaat. Geluiden die Fieldhead maakt komen tot stand door een elektronisch vervormde viool, Bismuth maakt gebruik van zelfgemaakte instrumenten en bij de shows van Modulation. wordt er vaak ter plekke iets ontwikkeld met modulaire synths.” Voor Uncloud staat het live aspect dan ook centraal: “Niet alleen het eindresultaat, maar ook het proces moet beleefd worden.”

Naast een festival is Uncloud een kunstplatform met een faciliterende rol: “We hopen dat het festival kunstenaars uit verschillende disciplines samenbrengt en dat het hen inspireert tot samenwerking.” Die verbindende rol kwam ook al naar voren bij het organiseren van het festival. Schilp:  “Achter één werk uit de expositie zit een softwareprogrammeur, schilder en videokunstenaar, die ik samenbracht. Je bent curator, maar je kijkt ook als kunstenaar mee. Op een soortgelijke manier is er uiteindelijk ook een dansfilm tot stand gekomen.”

De zoektocht naar samenwerking en verbinding met de stad raakt aan een kerndoel van Uncloud. “We proberen iets te doen aan het ontbreken van een scene die we in andere steden al meer zien.” Dat is dan ook  de reden dat de omvang van het festival tot buiten EKKO reikt. “Naast EKKO is er het programma in ACU en Puschkin. Ook willen we de openbare ruimte opzoeken; op de gevel van EKKO komt een projectie. Het voelt nog bescheiden, maar verbinding maken met de stad is wel waar we heen willen.”

Als we de mannen mogen geloven belooft de muzikale line-up een bijzondere te worden. “Deze is verfrissend door het samengaan van genres, maar ook door de combinatie van internationale en lokale artiesten.” Een headliner is de in Berlijn gevestigde geluidskunstenares Laurel Halo. “Dankzij haar innovatieve werk, beïnvloed door Detroit techno, literatuur van Philip K. Dick en vrije jazz, speelt ze over de hele wereld. Somersault, een neoklassiek strijkersensemble gemengd met galmende gitaren, is echter weer een afstudeerproject dat vers uit het Utrechts conservatorium komt rollen. Ook de synth-kunstenaars gecureerd door Modulation., met Panenkov, Correlate, Allert en Kristian Jarich, zijn allemaal van Utrechtse komaf”, aldus Jaïbi.

Te zien: Uncloud, vrijdag 23 en zaterdag 24 februari 2018, @ EKKO, ACU en Puschkin.

Uncloud 2018 bestaat uit een hoofdprogramma, gratis middagprogramma en expositie.

Hoofdprogramma EKKO

- vrijdag 23 februari van 20:00 tot 03:30 - Fieldhead, Deltawerk, Bismuth e.a.

- zaterdag 24 februari van 20:00 tot 03:00 - Laurel Halo, Modulation., Pye Corner Audio e.a.

Uncloud Matinee – gratis middagprogramma

- zaterdag 23 februari in ACU van 15:00 tot 18:00 - (muziek)programma met focus op improvisatie

- zaterdag 23 februari in Puschkin van 18:30 tot 20:00 - geluidsinstallatie van Stefano Murgia

Expositie EKKO-café

hele maand februari

Luister hier de albums van Pye Corner Audio,  Bismuth en Stefano Murgia