Utrecht is misschien niet dé rockstad van Nederland, op het gebied van black metal laat de Domstad al een paar jaar luidruchtig van zich horen met bands als Terzij De Horde, Laster en Verwoed. Laatstgenoemde band bracht eerder dit jaar zijn eerste album De Val uit en op vrijdag 27 september vindt in dB’s de releaseshow plaats. Genoeg reden om eens te gaan praten met Erik B., het brein achter Verwoed.

Vrijdag is de presentatie van je nieuwe album De Val in dB’s. Twee weken geleden vierde dB’s het 25-jarig bestaan. Wat betekent dB’s voor jou als Utrechtse muzikant?
Enorm veel. dB’s is een plek waar ik al ruim vijftien jaar kom. Om te oefenen, te hangen met vrienden en medemuzikanten en te socializen. Het is een geweldige locatie waar veel mag en kan en er 100% support is voor alles wat je wilt en kunt als artiest. Niets is te gek en dat juich ik met heel m’n hart toe. 

Met bands als Terzij de Horde, Laster en Verwoed lijkt het erop dat er in Utrecht een echte ‘black metal scene’ is ontstaan de afgelopen jaren. Zien jullie dat zelf ook zo, is er een bepaalde verwantschap of kameraadschap of komen jullie gewoon toevallig allemaal uit Utrecht
Dat is een interessante vraag die mij vaker wordt gesteld. Ik kan natuurlijk enkel voor mezelf spreken, maar gaandeweg is in de afgelopen periode mijn kijk hierop toch iets veranderd. Voorheen was ik er stellig van overtuigd dat er niet zoiets was als een black metal ‘scene’ in Utrecht, als je het zo wil noemen. Maar ik denk dat er voor mij vooral het laatste jaar toch wel zeker sprake is van een bepaalde verwantschap. Mogelijk heeft het Maalstroom-project op Roadburn eerder dit jaar hieraan bijgedragen (red: voor dit project componeerden vijf Nederlandse black metalbands, waaronder Laster en Terzij de Horde, speciaal voor Roadburn een nieuw muziekstuk). De verwantschap is er misschien niet in muzikaal opzicht, want eerlijk gezegd is er geen enkele black metal band in Utrecht die qua geluid hetzelfde neerzet en er is volgens mij ook absoluut geen sprake van een ‘Utrechtse black metal sound’ of iets dergelijks. Het zit hem in de urgentie om continu nieuwe dingen te creëren, de wil om de afbakeningen en stigma’s die deze muziek kent te doorbreken en andere gronden te ontdekken en te incorporeren in de muziek die we maken. Dat de focus zo op Utrecht ligt, is leuk, maar er zijn tal van geweldige black metalbands die niet uit Utrecht komen die je absoluut niet over het hoofd mag zien. Denk bijvoorbeeld alleen al aan Hellewijt en Nusquama, die ook spelen op de releaseshow aanstaande vrijdag, maar ook Turia, Kjeld, Fluisteraars, Ungrun, Witte Wieven, om er maar een paar te noemen.

(tekst gaat door onder de foto)

Verwoed in 013

Jullie muziek wordt black metal genoemd en de muzikale raakvlakken zijn helder, maar qua thematiek en esthetiek heeft de nieuwe generatie ‘black metal’ bands weinig overeenkomsten meer met de Scandinavische grondleggers uit de jaren ’80 en ’90. In hoeverre is er nog verwantschap met klassieke black metal?
Ik kan niet in de koppen kijken van de Scandinavische grondleggers die mij voor zijn gegaan, dus in hoeverre er een verwantschap is met die bands en artiesten zou ik echt niet weten. Voor mij is de muziek die ik maak een soort … oerkreet. Iets puurs vanuit de dieptes van mijn ziel en hart. Dat dit eruit komt in de vorm van black metal, zou misschien zelfs wel toeval kunnen zijn.

Aanvankelijk onder de naam Woudloper is Verwoed sinds 2014 actief. Het debuut volgde twee jaar later met de EP Bodemloos. De reputatie van Verwoed was gelijk gevestigd en leverde in 2018 een felbegeerd optreden op het reeds genoemde Roadburn festival op. Ruim een jaar later in mei 2019 verscheen de eerste full length met als titel De Val. Hoe zijn de reacties totnutoe?
Erg goed. Het heeft even mogen duren voordat De Val er was, maar de reacties zijn lovend.

In vergelijking met Bodemloos vind ik De Val persoonlijk harder en rauwer, met minder atmosferische stukken. Herken je deze muzikale ontwikkeling zelf ook? Was dit een bewuste keuze?
Nee, dit was geen bewuste keuze. In het schrijfproces probeer ik mijn ratio en ego los te laten en alles wat ik doe organisch te laten vloeien. Dit is het resultaat.

(tekst gaat door onder de foto)

Verwoed

Op de website wordt De Val beschreven als ‘a hymn to the fallen one’. De eerste gedachte is dan natuurlijk Satan, de gevallen engel. Moeten we ‘the fallen one’ ook zo interpreteren en op welke reis gaat de gevallene op dit album?
Zoals zo vaak, is de eerste gedachte ook de juiste. De schop tegen de schenen van de creatie is alles waar De Val om draait.

Een van de mooiste nummers op het nieuwe album is ‘Verder van het Licht’, ook dankzij de vocale bijdrage van Ryanne van Dorst (Elle Bandita, Dool). Hoe was het om met haar samen te werken?
Dank je. Om Ryanne deze passage in te laten zingen en om met haar samen te werken was geweldig. Ze is enorm gedreven, onbuigzaam en getalenteerd. Ik heb haar volledig vrij gelaten om het stuk in te vullen zoals zij dat wilde en het resultaat spreekt voor zich.

Kunnen we vrijdag tijdens de releaseshow nog niets bijzonders verwachten, of moeten we maar gewoon zelf komen kijken?
Dat zul je komende vrijdag moeten ondervinden. Vanaf 19.30 uur start de releaseshow, met in het voorprogramma Hellewijt en Nusquama. Inmiddels is de avond volledig uitverkocht.