Muziekcomplex dB’s bestaat 25 jaar en staat daar in 2019 op verschillende momenten bij stil. De start van het jubileumjaar is tijdens de Culturele Zondag: GO WEST. dB’s opent dan alle deuren voor een festival waarbij iedereen welkom is.

Het complex bij station Zuilen, dat naast zeventien oefenruimtes ook een zaal met podium voor 140 bezoekers heeft, begon in 1994 aan de Jekerstraat. Al snel werd daar ook Studio Moskou gebouwd. “Het eerste project daar was met de band Orphanage en het tweede was de opname van eerste plaat van Within Temptation. Het was heel vrij en wild ook", vertelde oprichter Paul de Brabander ons ten tijde van het twintigjarig bestaan. Vanwege herontwikkelingsplannen in dat gebied moet dB’s echter verhuizen. De Brabander vindt een nieuwe plek: de voormalige CAB-busremise in de Cartesiusdriehoek. Daar start in oktober 2003 dB’s 2.0. 16 jaar later huizen in dB’s behalve de oefenruimtes en het podium ook de Nederlandse Pop Academie, een gezellig café waar allerlei speciaalbieren te krijgen zijn en is er een inpandig vegan en vegetarisch restaurant: Roots Rock Kitchen. Ook Studio Moskou is mee verhuisd naar het CAB-gebouw.

Op de achtergrond van de feestvreugde speelt de onzekere situatie rond het CAB-gebouw. Een projectontwikkelaar gaat woningen bouwen in de Cartesiusdriehoek en midden in het gebouw is een woontoren gepland. De gemeenteraad van Utrecht heeft het College van B&W verzocht om zich, samen met de NS, in te spannen om dB’s en Oproer “te behouden in dit gebied om zo te komen tot een CAB-gebouw waar de huidige en toekomstige programmering elkaar versterken en bijdragen aan het unieke karakter van Cartesius.” Dat is ook het plan van de projectontwikkelaar maar of hoe dit gaat uitpakken voor dB’s moet de toekomst uitwijzen.

Maar we dwalen af, terug naar het feestje. Op zondag 14 april ontdek je bij dB’s van 12.00 tot 20.00 nieuwe muziek onder het genot van de goede koffie van The Village Coffee & Music, vegetarische snacks van Roots Rock Kitchen en een bijzonder jubileumbier.

De line-up voor de festiviteiten is:

13.00 – 13.30 dans- en muziekgroep Forêt Sacrée Obouibé
13.30 – 14.00 Risky Roads (studerend aan de Nederlandse Pop Academie)
14.30 – 15.00 Clash of the Titans winnaar Magik Trick
16.00 – 16.15 Toast op 25 jaar dB’s met Paul den Brabander
16.45 – 17.30 Camera (krautrock uit Berlijn)
18.00 – 18.45 Asfaltfeeën (Ingmar Heytze gedichten en vokalen, Johan Borger gitaar, Julius de Paauw percussie en Cor van Ingen Basgitaar)

DJ van de dag is Dnns en voor kinderen is er een programma met Annet Schaap.

Ook is er een jamsessie met Bon Sjef en kun je naar de expo: 25 jaar dB’s #1 met een selectie aan 25 jaar concertaffiches en een inkijkje in de eerste negen jaar van dB’s op de locatie Jekerstraat.

Deze programmaonderdelen zijn allemaal gratis te bezoeken. ‘s Avonds kun je in de zaal terecht voor een optreden van de Amerikaanse alternatieve hiphopgroep dälek, die op 15 maart de nieuwe EP Respect to the Authors heeft uitgebracht. Support is er van de illustere Willy Darktrousers “uit het getto van Stellingerwerf alwaar hij met de Splinters lekker aan de weg zaagt”, volgens de site van dB's. Deze avond komt Willy Darktrousers solo met een set beats en gezongen woord (20.00 uur / €12,- vvk, €14,- aan de deur).

Paul de Brabander is op het moment van schrijven nog op tour met zijn goede vrienden van de Australische band Cosmic Psychos, maar op zondag tijdens de toast is hij er zeker bij.