Le Guess Who? staat bekend om de muzikale verbreding en verdieping die elk jaar verder reikt. Zo heeft het samenwerken met curatoren bijvoorbeeld een hele nieuwe dimensie aan het festival gegeven. Naast het ‘hoofdfestival’ is er de afgelopen jaren onder de vlag van Le Guess Who? nog een hele verzameling satellietprogramma’ s ontstaan, waaraan dit jaar ook weer een nieuwe is toegevoegd. Ook zijn er ‘onofficiële’ programma’s. We zetten een aantal van deze programma’s voor je op een rij.

‘Untitled’

Een nieuw satellietprogramma dit jaar is ‘Untitled’. Het programma richt zich op alle disciplines behalve muziek. Het is een verkenning van andere artistieke uitingen van festivalartiesten – een verzameling tentoonstellingen, filmvertoningen en gesprekken die tijdens het Le Guess Who? weekend bezocht kunnen worden.

Het programma bevat onder andere een stadstour door Utrecht geleid door festivalartiest Lonnie Holley, een filmprogramma in samenwerking met Chasing Reels en RVNG Intl., een uitgebreide samenwerking met het Centraal Museum, en tentoonstellingen en gesprekken in de Utrechtse instellingen BAK, Foundation De Pastoe Fabriek, Casco Art Institute en Kapitaal. Hier lees je meer over het programma.

Waar: diverse locaties in Utrecht
Wanneer: donderdag t/m zondag (sommige onderdelen maar op één dag/moment)
Toegang: festivalbandje

Le Guess Who? x Stranded FM

Tijdens Le Guess Who? heeft online radiostation Stranded FM een speciaal programma met een acts van het festival én een aantal muzikale legendes en helden uit Utrecht. Dat doen ze samen met Kapitaal, waar ook de Stranded FM studio zich bevindt. De printstudio van Kapitaal fungeert als ontmoetingsplek met een programma gevuld met tentoonstellingen, lezingen en muziek verzorgd door Stranded FM. Je kunt je eigen t-shirt meenemen om een exclusieve LGW? zeefdruk van Nick Liefhebber te krijgen. Of je kan een tattoo laten zetten of je haar laten knippen.

Er zijn shows van DJ Fitz, LYZZA, Maarten Vos, mad miran, The Mauskovic Dance Band, Rizan Said, UPSAMMY en een aantal verrassingsacts. Het volledige schema vind je hier.

Waar: Paardenveld 1, Utrecht (5 minuten van TivoliVredenburg)
Wanneer: van donderdag 9 november 15:00 tot zondag 12 november 18:00
Toegang: gratis

Lombok Festival

Vorig jaar vond de eerste editie plaats van Lombok Festival, “een feest voor iedereen, om te vieren waar Utrecht en Lombok trots op zijn.” Het festival is een initiatief van Lombokse locaties, buurtbewoners en muziekfestival Le Guess Who?. Op allerlei locaties in de wijk, zoals het Moskeeplein, de Ulu Moskee & Jongerencentrum Utrecht, de Antoniuskerk, Kopi Susu, Molen de Ster en Buurthuis Rosa vind je muzikale optredens met een focus op het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Tussen de concerten door kun je proeven bij koks uit de wijk en keukens uit alle windstreken tijdens de eetmarkt op het Moskeeplein.

Op het programma staan onder andere Jaber & Yank, Shwan Sulaiman & Sinan Arat, Gharib (solo), Ahmet Ciloglan, Ufuk Ciloglan, Ibrahim Arar en Dabke Flashmob. De volledige line-up vind je hier.

Waar: Lombok
Wanneer: vrijdag 9 november, 15.00 - 21.00 uur
Entree: gratis

Swordfish & Friend x Le Guess Who? - The Last Dive

The Last Dive, want dit is de laatste keer dat Swordfish & Friend tijdens een programma host tijdens Le Guess Who? De platenzaak stopt er namelijk mee aan het eind van het jaar.

Op vrijdag kunt je er nog terecht voor afgeprijsde items uit de kunst- en vinylcollectie en voor verschillende live-optredens. Môgô, de baas van cassette label DUCKTAPE records (dat 10 jaar bestaat) brengt vervreemde elektronica, quirky folk, noise, drone en nog veel meer. Stijn Sadée doet een speciaal live optreden. In plaats van de danceproducties waar hij bekend van is, hoor je vandaag voor het eerst nummers van zijn ambientproject. Filmjournalist en -criticus Hugo Emmerzael is ook dj. Vandaag draait hij trippende en kalmerende soundtracks van o.a. Popul Vuh en David Lynch. Anniekfréderique ken je misschien van haar show bij Stranded FM. Ze draait onder andere ambient, cosmic jazz and eighties pop en misschien leest ze ook nog wel iets voor uit haar notitieboek. Ben Spaander aka Cosmic Force is een levende electrolegende. Hij komt niet draaien maar neemt een deel van zijn vinylverzameling mee, die je ter plekke kunt kopen. Van Detroit tot U-town.

Waar: Swordfish & Friend, Oudkerkhof
Wanneer: vrijdag 9 november, 11.00 - 19.00 uur
Entree: gratis

Le Bazarre

Le Bazarre is een periodieke markt voor vintage, design, tweedehands kleding, antiek, vinyl, grafisch werk, illustraties, eten, drinken en veel meer. Voor het eerst strijkt de markt neer aan de voet van de Domtoren. November kan fris en winters zijn, maar een knusse Le Bazarre, met een kampvuurtje en glühwein in het hart van de stad, warmt je vast en zeker op. Zeker als er duizenden internationale festivalgangers in de stad zijn voor Le Guess Who? 2018.

Waar: Domplein
Wanneer: zondag 11 november, 12.00 - 17.00 uur
Toegang: gratis

Le Mini Who?

Tijdens Le Mini Who? worden winkels, restaurants, werkplaatsen en cafés omgetoverd tot geïmproviseerde podia waar bands en artiesten uit (voornamelijk) de Nederlandse underground sets van 30 minuten spelen. Bijna veertig acts spelen op de zaterdag van het festival op veertien locaties.

Le Mini Who? verhuist dit jaar naar Rotsoord, waarmee het een frisse wind door het festival wil laten waaien en de nieuwe ‘rauwe randjes’ van de stad opzoeken. “Rotsoord was voor Le Mini Who? een logische keuze”, vertelde mede-organisator Rinke Vreeke onlangs tegen ons. “Het is een compact gebied, mét nog dat rauwe randje en diverse geschikte plekken met enthousiaste ondernemers. Er is nog van alles te ontdekken, ook voor mensen die het gebied al een beetje kennen”. Hier vind je de volledige line-up en alle locaties. 

De tien tips van 3voor12 Utrecht zijn: KIEFFLaplanderPriceCar Pets, Aestrid, Ghost Bag & Tine Fetz, Lena Hessels, Lewsberg, Pig Frenzy en Spill Gold. Vanaf 23:59 is er in De Helling nog een Mini Who Afterparty hosted by Stranded FM.

Waar: Rotsoord
Wanneer: zaterdag 10 november, van 13.30 - 23.59 uur
Entree: gratis (afterparty: € 5 of gratis met festivalbandje)

Le Voorstraat! Presents another Who?

Eind september werd bekend dat Le Mini Who? na zeven succesvolle edities verhuist van de Voorstraat naar Rotsoord. Tijdens Le Guess Who? 2018 gebeurt er echter toch wat in de Voorstraat. Een aantal ondernemers organiseert op zondag 11 november een eigen evenement: Le Voorstraat! Presents another Who? 

Tussen 12.00 en 18.00 uur zijn er films, lezingen en muziek. Bij Plato, Puha, Bebop, Dig It! Recordstore, Gys zijn er instores of dj’s. In de garage van The Village Coffee op het Jansveld draait een doorlopend filmprogramma in samenwerking met Opgedoekt. Bij ontwerpbureau suggestie & illusie op nummer 42 is er tussen 17.00 en 18.00 een editie van PechaKucha Utrecht. De afterparty is in de nieuwe champañeria Los Amigos.

Waar: Voorstraat
Wanneer: zondag 11 november, 10.00 - 19.00 uur
Toegang: gratis

Le Feast - brunchen in Utrechtse huiskamers

Le Feast laat Utrechtse thuiskoks hun huiskamer omtoveren tot brunchparadijs voor (internationale) muziekliefhebbers en Utrechters. Van gepocheerde eitjes tot Ottolenghi inspired salades, bubbels, eindeloos veel hapjes, zelfgebakken brood, beleg, dips en early afternoon minisnacks. Niets leuker dan dit FEAST aangaan met mensen die je (nog) niet kent en daarna de laatste festivaldag van Le Guess Who? 2018 bezoeken. Meestal is er tijdens Le Feast plek voor +100 gasten in de leukste huiskamers van de Utrechtse binnenstad, afhankelijk van hoeveel chefs zich aanmelden.

Wil je meebrunchen? Je kunt hier reserveren.

Waar: diverse locaties
Wanneer: zondag 11 november, 12.00 - 15.00 uur
Toegang: pay what you can